Изпълнителният директор на Брикел Янилин Павлов обяви, че ще бъде заведено дело за клеветнически твърдения срещу министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. Искът е за нанесени вреди по Закона за задълженията и договорите. Конкретната причина за предприемането на тази крайна мярка от страна на дружеството са "безпрецедентните и неверни твърдения, изнасяни в публичното пространство повече от 10 дни за дейността на предприятието и некоректно представените от него данни относно изпусканите емисии".

По думите на Янилин Павлов от една седмица единственото, което се прави, е изнасяне на данни, които не могат да бъдат доказани.

"Днес за първи път ни бе предоставен протокол от РИОСВ Стара Загора, но в него подобни шокиращи цифри, за каквито Сандов непрекъснато говори, няма" каза Янилин Павлов.

Изпълнителният директор подчерта, че постоянно се извършват замервания на данните на атмосферния въздух с техни собствени измервателни уреди в Гълъбово и са постоянно проверявани от Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Като всички резултати са достъпни и всеки контролен орган може да се запознае с тях.

Изпълнителният директор на Брикел заяви, че "е срамно министър, дори и в оставка, да прави собствен пиар на гърба на едно работещо частно предприятие, осигуряващо работни места и обогатено енергийно гориво за няколко големи български градове". Той подчерта, че не е коректно да се използва властта, която му е дадена от народа , в ущърб на народа.

"Ние не разбираме подхода на г-н Сандов. В качеството му на министър той трябва да бъде отворен за диалог с всяко едно предприятие, особено когато страната трябва да гарантира плавен и справедлив енергиен преход и да се интересува от плановете за трансформация на всяка централа", каза Павлов.

Той изрази притеснение, че откакто Борислав Сандов заема позицията на министър, нито един път той или представители от екипа не са изявили желание за разговор за бъдещето на Брикел въпреки многократките покани от тяхна страна. Според Янилин Павлов тези действия доказват, че единствената цел на Борислав Сандов е просто с "лека ръка" да затвори централата, въпреки най-голямата енергийна криза от десетилетия. Павлов изрази надежда единствено целта да не е лобизъм за приближени до министъра предприятия или фирми.

"Един държавник трябва да знае, че на първо място е интересът на хората, а не личните облаги", допълни Павлов.

В иска се посочва, че всички твърдения, изречени от Борислав Сандов, са изцяло злепоставящи и неверни.

Павлов смята, че правовата държава осигурява необходимата защита на всяко българско предприятие, било то частно или държавно и изрази надежда, че институциите ще установят какви са реалните причини и кой стои зад опита за дискредитиране на Брикел.

"Искрено се надяваме, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името нашето дружество, което през годините осигурява работа и развитие на хиляди български граждани, както и подпомага запазването на енергийната стабилност и сигурност на България", каза още Павлов.

Изпълнителният директор на Брикел беше категоричен, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа дружеството ще продължат да защитават както техния интерес, така и на българската енергийна система.