Веднага след като Софийски градски съд постанови Васил Божков да остане в ареста по свързаното с хазартния му бизнес дело, самият арестант обобщи впечатлението си от станалото в съдебната зала с пост в социалната мрежа.

"Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани", написа в профила си във Фейсбук Божков. Това е неговият коментар на решението на СГС да остане за постоянно в ареста, както искаше и прокуратурата. Съдът прие, че той може да се укрие отново.

Само преди ден той обяви за пристигането си на летището в София също с пост в мрежата: "Кацнах. Имам среща с бухалките."

На излизане от съдебната зала бизнесменът заяви пред медиите, че ще обжалва задържането му в ареста.

Той отрече да е имал връзки с Евгений Пригожин, както заяви прокурорът по делото Ангел Кънев и определи като "глупости" твърденията на прокуратурата, че е водил кореспонденция със загиналия в самолетната катастрофа в Русия.

"Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е", беше репликата му в отговор на въпроса за загиналия шеф на ЧВК "Вагнер".

По-рано той заяви: "Нямам какво да кажа. Прокуратурата може да иска каквото си иска".

И поиска от съда да бъде пуснат, защото нямало да се укрие.

"Аз нямам какво да кажа. Няма да се укрия и положих много усилия, за да мога да се върна. Заради всичко направено от българската прокуратура не можех да се върна. Едва на 23 август получих решение, че мога да се върна и се прибрах с първия полет на 25 август", бяха думите му пред магистратите в съдебната зала.

Адвокатът му Георги Гатев коментира след мярката пред медиите, че за първи път чува за тези неща и няма как да направи връзка с делото.

Снимка: БТА

"Това са неща, които не ясно как и кога са вкарани в делото, истории за Крим, за войната в Украйна, Африка. Отдавна знам, че има секретни данни по делото, но това е незаконосъобразно, защото делото е за хазартна дейност, коментира Гатев. Той отказа да отговори конкретно на въпрос на БТА кои хора имат интерес Божков да е в ареста. Начинът, по който се отразяват събитията в последните дни, показва, че явно някой има интерес", каза Гатев, цитиран от БТА.

В последните дни се появи информация, че Божков е поръчал убийството на Алексей Петров, даде пример Георги Гатев.

Адвокатът посочи, че в Обединените арабски емирства има специални традиции и никой не може да каже защо до момента емирствата не са разрешавали на Божков да се върне. Властите там имали свое виждане и не дават обяснение на никого.

Прокурорът по делото Ангел Кънев обаче потвърди, че връзката с Пригожин е изведена от доказателствата, събрани по делото. Попитан как се установява, че от другата страна на кореспонденцията е наистина Евгений Пригожин, а не някой друг с фалшиво име, Кънев каза, че това била установено с разпити на свидетели, технически и счетоводни експертизи.

Снимка: БТА

"Всички обстоятелства и доказателства, които бяха коментирани в съдебна зала, са изведени от писмените гласните доказателства по делото, включително класифицираната информация по делото", коментира прокурорът.

"Всички доказателства са коментирани в това производство с оглед изясняване на обстоятелството има ли обосновано предположение, че обвиняемият Божков е причастен към престъпна деятелност, има ли обосновано предположение същият да се укрие или да извърши такова. Сами видяхте, че съдът възприе тезата, че има обосновано предположение за извършено престъпление, така също има опасност същият да се укрие", добави Ангел Кънев.