Софийският градски съд реши, че бизнесменът Васил Божков остава в ареста.

"Няма какво да кажа. Няма да се укривам", каза Васил Божков.

"Получих разрешение да се прибера на 23 август и се прибрах на 25 август", каза още той.

Веднага след излизането от съдебната зала Божков каза пред репортерите, че ще обжалва мярката за задържане под стража.

Отрече познанството си и бизнес отношенията си с Евгений Пригожин. На въпроса за контактите му с шефа на "Вагнер" беше лаконичен: "Глупости, тъпи въпроси ми задавате".

В съда днес бяха внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес.

Мярката му за неотклонение в СГС бе съпроводена със затегнати мерки за сигурност и много полиция в Съдебната палата. Частни охранители пък огледаха района около палатата, както и контейнерите. 

Според съдия Христинка Колева по делото има събрани достатъчно доказателства, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е обвинен. Част от тях са показания на редица свидетели. Сред тях е бившата председателка на Държавната комисия по хазарта - Мария Филипова, която твърди, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили.

Мария Филипова е дала показания, че Божков я "опипва, целува и прави опит да я изнасили", предаде БТА.

Разпитвана по делото е и бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева по отношение на международния паспорт на Божков.

Съдът не се съгласи, че Божков може да извърши престъпление, но може да се укрие.

Решението на съда не е окончателно.

По-рано в съдебната зала прокурорът Ангел Кънев разкри данни за бизнес контакти и отношения на Васил Божков със загиналия шеф на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, както и с други руснаци от санкционния списък.

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т.ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието. В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС. Открити са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария.

Ясно е, че Божков имал контакти с лица от санкционен списък, което би могло да му помогне да напусне страната максимално бързо и да се укрие, смята още държавното обвинение.

В съдебната зала стана известно, че Божков бил подслушван и докато е в Дубай.

От разговорите му, които били обект на проследяване, става ясно, че той говорил с различни хора, част от които и депутати. От тях Божков научил докъде е стигнало разследването по делото. В един от тези проследени разговори се чувало как трябва много бързо да бъде организирано пътуване за чужбина. Прокуратурата установила, че Божков има виза за Русия и Киргизстан, водил разговори с хора от различни държави и в Далечния изток.

Има опасност Васил Божков да извърши престъпление, ако е на свобода, смята още прокуратурата. Фискът е ощетен с над 500 милиона лева. Раздавани са подкупи в големи размери, посочи още обвинението.

В залата стана известно, че Божков е доведен в 8:30 ч. сутринта в Съдебната палата. До изострени реплики по повод конвоирането му се стигна, когато съдът попита Божков дали иска да седне. После съдия Христинка Колева попита прокурора Ангел Кънев защо е поискал бизнесменът да бъде доведен толкова рано и допълни: "Какво щеше да стане, ако заседанието беше започнало в 22:00 ч.? Гладен и жаден ли щеше да стои?".

След това защитата каза, че най-голямата изненада е начинът, по който е представено искането от прокуратура.

"Деветдесет процента от казаното от прокурора няма нищо общо с делото. Бях готов да поискам и отвод на прокурора, защото не разбрах дали това е обвинителна реч по случай на международен шпионаж. Изнесоха се неща, свързани с войната в Русия, Крим, Украйна, Путин, Молдова, Виетнам и Кения, което няма нищо с общо делото", заяви Георги Гатев.

Всичко казано показва, че се касае за нещо друго, за което няма такива обвинения, посочи защитата. Според Гатев, Божков нито ще се укрие, нито ще извърши престъпление. Той добави, че според него не трябва да се вземе никаква мярка за неотклонение. Божков има семейство и близки тук, той се прибра доброволно. Това са изключително важни обстоятелства, смята защитата.

"Прелюдията, направена от прокуратурата, показва, че някой има интерес Божков да бъде задържан. Беше му създаван негативен имидж", коментира още Георги Гатев.

Снимка: БТА

"Правят се внушения за връзки с политици и кога делата ще бъдат прекратени. И това не е случайно, защото има хора, които имат интерес Божков да е в чужбина или в ареста. Божков не е напускал страната, бягайки. Той е заминал с частен самолет и всички власти са знаели това. Божков никога не е бил призоваван редовно, не е бил уведомяван редовно. ОАЕ никога не са уведомявали Божков, че го търсят властите у нас", посочи Гатев и каза, че лично е съдействал европейски прокурор да разпита Божков в Дубай.

"Ако Божков е искал да се укрие е можел да го направи. Имаше обективни причини той да не се върне. Още през май беше подадена молба за разпит от нашата страна", каза защитата.

"Имаше съвсем логични и човешки основания да се върне у нас. Той не беше сигурен в органите, които водят разследването. Недоверието към съдебната система и някои институции, които бяха закрити, не е само на Божков. Това беше обществено мнение", допълни Георги Гатев с намек за прокуратурата.

Божков никога не е ставал причина дела и разследвания да бъдат отлагани или бавени.

Не става ясно какво престъпление може да извърши Божков. Тези неща не стават така "във въздуха", а се посочва какво точно престъпление може да извърши, заяви Георги Гатев.

"Не става ясно свързан ли е Божков с руските служби, с Крим. Ясно е, че има натиск, той да бъде задържан", заключи адвокатът.

В съдебната зала отново се стигна до спор нарушавани ли са правата на Божков.

Бизнесменът изненадващо се завърна от Дубай в петък, като бе задържан още на излизане от летището, отведен на преглед в МВР болница и остана в ареста, а днес СГС гледа мярката му, като прокуратурата пледираше той да остане за постоянно в ареста. 

Към него има 19 задочни обвинения по три дела още от 2020 г., повдигнати, когато той вече беше избягал с частния си самолет в Дубай. Първото от дях, заради което той влезе в съдебната зала, е свързано с хазартния му бизнес.

Снимка: Булфото