Бившият премиер Бойко Борисов успя да осъди лидера на "Изправи се БГ" Мая Манолова за сумата от 15 000 лева в дело за клевета.

Лидерът на ГЕРБ е успял да докаже пред Софийския районен съд, че на 1 ноември 2019 г. Манолова го е обидила при участието си в предаването "Лице в лице" по bTV, а също така е имала и публикация във Фейсбук.


В предаването тя е казала: "Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света".

От своя стране Борисов смята, че тези думи били унизителни и обидни за него, а той ги възприел "изключително тежко, накърнена била личната му чест и достойнство".

В същото предаване Манолова обвинила Борисов и в престъпление, което съдът отсъдил като клевета.

Според Манолова Борисов, като премиер, бил пуснал т.нар. братя Галеви да напуснат страната, докато срещу тях се води съдебно производство. Манолова отрича да е била техен адвокат и твърди, че те са работили за Борисов.

"В конкретния случай, както безспорно бе доказано от свидетелски показания, ответникът М. е направила изявление, което е неприемливо. С волеизлеянието си ответникът е засегнала ищеца като човек и личност, унизила е неговото достойнство, накърнила е авторитетът му и вследствие на това Б. е понесъл неимуществени вреди", пише в решението си съдия Неда Заркова.

Преди това Манолова осъди Борисов за негови твърдения, но за 10 000 лв. на първа инстанция - Софийския районен съд с възможност за обжалване пред Софийския градски съд. Тогава Манолова предяви иск за 15 000 лв. за клеветнически, обидни и неверни твърдения, изречени от Борисов, но съдът й призна само 10 000 лв. 

Кадър от решението на съда


Кадър от решението на съда