Изборът на нов главен прокурор не е предизвестен. Може да се случи всичко на сцената. Тази своя убеденост изказа следовател Бойко Атанасов пред bTV.

Той е предложен като гражданска номинация да участва в избора на нов обвинител номер едно, неговата номинация обаче трябва да бъде внесена по законов ред, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече заяви, че няма да го предлага, тъй като е изследвал неговата професионална биография. Бойко Атанасов припомни, че точно преди година е получил най-високата възможна атестация от същия Висш съдебен съвет.

Кирилов заяви, че ако обаче той получи широка подкрепа, включително и тази на президента, ще вземе предвид това до края на процедурата.

Днес е последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор.

Единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - на заместник-главния прокурор Иван Гешев, предизвика полюсни коментари.

За състезанието за нов главен прокурор до момента Бойко Атанасов заяви, че досега ВСС не е номинирал с такова мнозинство и това не е номинация, а е избор. Въпреки това Атанасов изказа убеденост, че ситуацията може да се промени и допусна, че ще се появи и друга кандидатура за главен прокурор, защото обществото не е готово да приеме наложена една единствена кандидатура, без да има избор.

По думите му ВСС не трябва да заравя главата в пясъка и магистратите трябва да мотивират всяко едно свое решение. "Обществото трябва да получи отговори", посочи Атанасов и обясни, че самата прокуратура трябва да стане по-прозрачна.

Според Атанасов трябва да се преразгледа оценката за работата на специализираната прокуратура и съд, тъй като множеството сключени споразумения по обвинения за организирана престъпност говорят, че няма действителен резултат от работата им. При отсъствие на присъди на организирани престъпни групи резултатите ще бъде предопределени, отсече Бойко Атанасов и заяви:

"Съдебната реформа трябва да започне, а срастването на властите не трябва да го има, както е записано в Конституцията."

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Протестът е насрочен за тази вечер от 18.30 часа.

Адвокат Велислав Величков от инициативата коментира пред БНР мотивите на протеста:

"Според нас процедурата е затворена още при нейното откриване. Фактът на номинацията единодушно от всичките единайсет души от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с положен подпис и на главния прокурор в единоначалната ѝ йерархична прокуратура означава, че има предварително съгласие и решение от страна на прокуратурата това да бъде единствената кандидатура, като прибавим гласувалите от политическата квота, т.н. парламентарна квота - Народното събрание в тази колегия, означава, че има и политическо съгласие на този етап за тази кандидатура. Всичко друго, което би могло евентуално да се случи днес би приличало на малко демократичен цирк. Издигането на евентуална втора кандидатура от правосъдния министър, който в петък, въпреки обещанието си за среща се скри от срещата с гражданското движение "Боец", за да не приеме подписката за тяхната гражданска кандидатура на следовател Бойко Атанасов означава само едно, ако министър Кирилов внесе кандидатура, то тази кандидатура ще е отново предварително съгласувана в политическите среди на управляващите и в прокуратурата и има два варианта - или това ще се окаже истинската кандидатура, а тази на Гешев мюре, или тя ще се окаже демократичната масовка, за да не се твърди, че е имало състезание с един кон...".