Считаме, че предложените законови изменения са противоконституционни, ако те бъдат приети в този си вид, Конституционният съд (КС) ще бъде сезиран. Това каза заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в отговор на въпрос дали прокуратурата ще сезира КС, ако бъде приет предложеният от Министерски съвет законопроект, който предвижда създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Той коментира темата преди заседание на правната комисия, където на първо четене ще се разискват тези предложения.

"Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа", добави Сарафов.

По думите му, още в първите дни, ако подобен законопроект бъде приет, ще последват поне 70-80 сигнала, всеки един от които ще е основание, според предложените промени, да се образува наказателно производство срещу главния прокурор, дори да няма никаква фактология и доказателства в сигнала. Той обясни, че основен текст в наказателния процес в момента е да се образува производство, когато има законен повод, но и достатъчно данни за извършено престъпление.

Сарафов отбеляза, че някои негови колеги смятат, че с предложения пакет от изменения в НПК и ЗСВ се прави опит за овладяване на съдебната система. Според него и сега главният прокурор не е безотчетен и има механизъм за търсене на отговорност.