След три години и половина от взрива във фабрика "Миджур"-Горни Лом ще бъде прочетена присъдата по делото.

Днес в 10.30 часа в зала 3 в Съдебната палата във Видин ще бъде прочетена присъдата по наказателното дело за взрива, станал на 1 октомври 2014 г. във фабрика "Миджур" в село Горни Лом, при който загинаха 15 души, съобщи на официалната си страница Видинският окръжен съд. Присъдата ще се чете публично, се уточнява в съобщението.

На 13 и 14 юни бяха пледоариите на прокурора Мирослав Костов и на защита на 4-мата обвиняеми по делото, а след края на заседанието на 14 юни съдията по делото Владимир Стоянов обяви датата -19 юни, на която ще бъде прочетена присъдата, каза за БТА говорителят на окръжна прокуратура-Видин прокурор Владислав Влашев.

Прокуратурата повдигна обвинения по делото срещу 4 души и съдебното дело след много прехвърляния между Видинския и Софийския окръжен съд, започна в дунавския град през февруари 2017 г. По мегаделото са проведени близо 60 съдебни заседания, всичките бяха при закрити врати, уточни Влашев.

Състав на Видинския окръжен съд по делото "Миджур" е разпитал близо 200 свидетели. Пред съда са застанали и 40 експерти-вещи лица. 180 тома са материалите по делото.

Обвинение е повдигнато на четирима души - на собственика на завода Валери Митков, на бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, на бившия началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и на Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство.