От вчера има разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с Емил Писков и Мартин Божанов -  това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова преди изслушването ѝ във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила правна помощ. "Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени", допълни тя.

"Тя сама отива в дома на тези хора, сама иска среща, търси правна помощ от тях, те и казват, че не познават Божанов, но познават Писков", уточни Кирилова. По думите ѝ адвокат Писков отива в този дом, но свидетелят твърди, че адвокатът не е искал да се среща с Бакалова. "Посочил е някакъв висок хонорар, с цел да се откаже г-жа Бакалова", заяви тя.

"Има жалба от Емил Писков и Мартин Божанов до районна прокуратурата срещу Ивайла Бакалова за незаконни записи, които тя е изготвила", каза още градският прокурор. Кирилова заяви, че свидетелите са притеснени от тези записи, защото са правени от техния дом. Бакалова ги е уверила, че това няма да бъде излъчено. "Действително не е излъчено, но имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила Ивайла Бакалова", допълни тя.

По думите на Кирилова Софийската градска прокуратура ще разпита Бакалова. 

Комисията към ВСС, която трябва да проучва всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, известен с прозвището Нотариуса, който беше убит в София, беше създадена на 20 февруари, припомня БТА.

Бакалова: Изказванията на Илияна Кирилова са манипулативни, готова съм да застана пред детектор на лъжата

Ивайла Бакалова коментира пред bTV, че изказванията на Илияна Кирилова са манипулативни и попита защо градският прокурор на София повтаря показания на Емил Писков и Мартин Божанов.

Тя каза още, че не е била разпитвана през юни 2021 и попита защо 3 години по-късно ще я разпитват. По думите ѝ Емил Писков и Мартин Божанов са направили контакт с нея и са ѝ поискали пари за свободата на Веселин Денков, с когото тя живее на семейни начала.

Бакалова добави, че е готова да застане пред детектор на лъжата.