Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура и неин колега са били подложени на "невероятен натиск" заради делото на Нотариуса - това обяви самата тя пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. По думите на прокурор Ганева това продължава около година - нещо, което градският прокурор на София Илияна Кирилова отрече. 

Днес депутатите продължиха с изслушванията на апелативния прокурор Радослав Димов, градския прокурор Илияна Кирилова, следователя към Националната следствена служба Ясен Тодоров и главния инспектор към инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Заседанието бе бойкотирано от депутатите от ГЕРБ и ДПС. 

Предизборни страсти в комисията

Народните представители изслушаха апелативния прокурор на София Радослав Димов, но заради липса на кворум последва повече от 50-минутен спор дали процесът с изслушванията трябва да продължи. 

От ГЕРБ-СДС казаха, че за да започне работата в комисията, макар и временна, първо трябва да бъде приет дневният ред, а това някак как да се случи без кворум. Председателят на комисията Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" прецени, че работата трябва да продължи, въпреки обстоятелствата, защото по думите му "няма логика една временна комисия да не може да открива заседание поради липса на кворум и невъзможност за приемане на дневен ред".

На това реагира Хамид Хамид от ДПС, който дойде малко след изслушването на апелативния прокурор на София. Хамид настоя заседанието да бъде прекратено, но Минчев отказа, а депутатът от ДПС го предупреди, че още утре ще внесе в пленарната зала искане за освобождаване от председателския пост и напусна.

Aпелативният прокурор на София Радослав Димов заяви, че посещавал „Осемте джуджета“ като клиент, но не и частния клуб SS

Снимка: БТА

На изслушването дойде по-късно и Маноил Манев от ГЕРБ, за да попита какво се случва и обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания, нарече случващото се предизборен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да пише "Предизборен щаб", предаде БНР

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиненията и припомни, че преди да настъпи разлъката между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от ИТН се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са използвани в една предизборна битка, а Атанас Зафиров от БСП каза, че отказва да участва в семейните драми на сглобката.  

Изслушвания все пак имаше 

Извън политическите дебати в залата, по време на изслушването си апелативният прокурор на София Радослав Димов заяви, че когато е посещавал заведението "Осемте джуджета", не е виждал никого от ръководството на прокуратурата там. Обясни и, че посещавал заведението само като клиент, защото било близо както до вече закритата Специализирана прокуратура, така и до неговия дом. Каза също, че че не е посещавал частния клуб SS, предаде БТА. 

На въпрос от ГЕРБ-СДС как е стигнал до позицията на апелативен прокурор, Димов обясни, че е избран на тази длъжност чрез конкурс на ВСС.

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура съобщи за натиск заради делото на Мартин Божанов

Снимка: БТА

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура пък заяви, че има забрана със заповед от административния ръководител да се запознава, да удължава срокове, да извършва каквато и да е административна дейност, както по делото на Мартин Божанов, така и по това на Петьо Петров". Тя поиска думата и изрази готовността си да отговори на въпроси, ако има такива, въпреки че нейно изслушване не бе предвидено в дневния ред, предаде БТА. 

Градският прокурор Илияна Кирилова заяви на свой ред, че кръгове няма и никога не е оказала влияние на нито един прокурор, по нито едно дело. "Ако искате, проведете анкета. Не съм и допускала такива действия", допълни тя. Кирилова обясни още, че има доклад на ГДБОП, който е по заповед на Бойко Рашков, по времето му на вътрешен министър, по отношение на полицейски коли, които са стояли пред заведението "Осемте джуджета".

Градският прокурор на София Илияна Кирилова бе категорична, че кръгове няма и никога не е оказала влияние на нито един прокурор, по нито едно дело

Снимка: БТА

"От доклада разбрах, че не се установило дали тези коли са охранявали ресторанта. Нямам спомен в него да се споменава и имената на и.ф. главен прокурор, каза градският прокурор. Тя добави, че категорично не познава Мартин Божанов и адвокат Емил Писков, а Велимир Атанасов го познава само като съдия в районния съд

Кирилова каза още, че в прокуратурата се работи и по двата казуса - Нотариуса и Пепи Еврото, но не пожела да каже какво е казала пред специалния прокурор Даниела Талева.

Бившият член на ВСС и настоящ следовател в Националната следствена служба Ясен Тодоров, чието име се появи в различни медийни публикации като част от списъка с магистрати, членували в клуб SS, сам поиска да бъде изслушан пред комисията. Той бе категоричен, че не познава Мартин Божанов и дори не знаел как изглежда, а в клуба SS не бил ходил от години.

Относно Петьо Петров - Еврото Тодоров посочи, че го познава "от края на миналия или началото на този век", но от момента, в който Петров станал заместник-директор на столичното следствие през 2004 г., отношенията им се развалили.

"От момента, в който стана зам.-директор на столичното следствие отношението му към мен се промени в не добра посока. Не искам да се оплаквам от неща, които са ми се случвали, но оттогава не общувам с него", заяви Ясен Тодоров.

Снимка: БТА

Той заяви още, че "Джуджетата" меко казано не го "долюбват", а по-късно уточни, че има предвид не кръга около Петьо Еврото, а самия него. Тодоров знаел къде е бил ресторантът "Осемте джуджета", защото е в центъра на София и минавал многократно от там, но не влизал, защото знаел, че се държи от Петров, с когото не искал да поддържа отношения.

На въпрос кой според него е изпратил списъка на близки до Нотариуса магистрати до Атанас Атанасов, Ясен Тодоров обясни, че не знае кой е пуснал този списък в пощенската кутия на Атанасов, но знаел защо не е пуснат в неговата, защото двамата живеели на 150 метра един от друг.

"Момчетата и момичетата от жандармерията, които го охраняват, знаят много добре с кого се виждам, как живея и къде ходя. Имам предположение от къде е този списък, но не мога да го изкажа, защото може да се окаже клеветническо", каза още Тодоров.

Той посочи, че не може да коментира дали има кръгове за влияние в прокуратурата, тъй като не работи там, но подчерта, че в следствието категорично кръгове няма и всички следователи си вършат съвестно и професионално работата.