Бизнесменът Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева. Мярката за неотклонение е постановена от наблюдаващият прокурор, който е решил обаче да наложи забрана за напускане пределите на България на председателя на Управителния съвет на "Хидрострой".

Желев бе задържан и обвинен за това, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е направил опит да принуди Б.А. чрез сила (нанесени са удари в областта на лицето и тялото) да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева и с това да му причини имотна вреда. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица.

Досъдебното производство е образувано на 24 февруари от разследващ полицай при Първо РПУ по жалба на потърпевшия Б.А. (по неофициална информация името му е Благой Андонов - бивш служител на Желев - бел.ред), който е разказал, че около 11 часа на същия ден на бул. "Цар Освободител" 6 са му били нанесени удари с ръце по лицето и тялото. 

Към момента на образуване на наказателното производство не е било изготвено медицинско удостоверение, което да дава заключение за медикобиологичния характер и вида на нанесените телесни увреждания, и за механизма на причиняването им, уточняват от прокуратурата.

На следващия ден разследващ полицай е докладвал образуваното досъдебно производство на дежурен прокурор в Софийска районна прокуратура. Прокурорът е дал писмени указания за извършване на действие по разследването - разпити на свидетели, установяване на записи на заповед, разходни ордери, назначаване на съдебномедицинска експертиза и установяване на камери за видеонаблюдение на бул. "Цар Освободител", № 6, ако бъдат установени, да се изземат записите за процесната дата.

Същевременно в хода на разследването са приобщени медицински документи, от които е видно, че вследствие на нанесените удари на Б. А. е причинено временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

На 28 февруари наблюдаващият прокурор от СРП е получил разрешение от съда да се извършат обиски и изземвания от четири адреса на територията на София и Варна. На 6 март са иззети компютри, а на следващия ден материалите по разследването са изпратени по компетентност в Софийската градска прокуратура. 

След това са събрани нови доказателства, разпитани са свидетели и са назначени компютърно-техническа и съдебномедицинска експертизи.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че не са налице предпоставки за внасяне на искане за постановяване на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Това е така, защото от извършените от разследващ полицай при СДВР нови действия по разследването не са събрани доказателства, от които да се установява, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е с установена самоличност и адрес, на който пребивава и съответно може да бъде призован във всеки един момент за нуждите на наказателното производство. На второ място не са събрани доказателства от разследващ полицай, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, дотолкова доколкото не е осъждан.

Разследването по случая продължава, като ще се извършат всички необходими действия за разкриване на обективната истина и правилното приложение на закона.