В Административния съд в Русе започна дело, в което бившият министър на икономиката Даниела Везиева оспорва отнемането на докторската ѝ степен след доклад от Министерството на образованието за плагиатство.

След като миналата година Комисията по академична етика към министъра на образованието излезе с доклад, че дисертационният труд на бившия министър на икономиката Даниела Везиева е плагиатстван, беше отнета научната ѝ степен, а дипломата ѝ обявена за невалидна. Това обаче се оспорва от Везиева и днес започна дело в Административния съд в Русе, съобщи БНР.

Адвокатът на бившата министърка не пожела да коментира, но това направи ответната страна - Националният военен университет във Велико Търново в лицето на проф. Стойко Стойков, който подаде сигнала за плагиатството на Везиева: "По делото, по което започнахме, за пореден път имаме доказателство, че по административен път може да бъде оспорено доказаното чрез Закона за развитие на академичния състав 100% плагиатство, т.е. със 100 процента откраднат труд, чужд труд, да си получил диплома, която след това да се опитваш по административен път да защитиш".

Делото ще продължи на 14 февруари с представяне на допълнителни доказателства.