Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за близо 120 000 лева на Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където Добринова е завела иск срещу прокуратурата за 200 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), показа проверка на "Лекс".

Тя беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, по което пък Брендо беше осъден на 6 години затвор, но се укри от правосъдието. Преди месец той беше задържан в Украйна заради открита оранжерия с марихуана в дома му. През последните години Банев беше издирван заради влезли в сила присъди срещу него в България, Италия и Румъния и се очакваше да бъде екстрадиран от Украйна. Оказа се обаче, че още през 2015 г. той официално е получил украинско гражданство, а Конституцията на страната забранява екстрадицията на техни граждани. Така Банев беше окончателно освободен от ареста.

Делото срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни само него и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. ВКС потвърди присъдата от 6 години затвор на Банев, но наложи условно наказание на Карайчев. Едва тогава бяха окончателно оправдани Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев).

Делото продължи 11 години, като първоначално градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до втората оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.

За да свидетелстват за вредите, които е понесла по време на процеса, показания пред съда са дали бащата на Добринова и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си. Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и получавала паник атаки. Заради медийното отразяване на процеса с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата ѝ дъщеря какво се говори за нея.

В решението си съдия Богдана Желявска отбелязва, че Добринова е привлечена като обвиняема през 2007 г., а делото приключва през 2018 г. и подчертава, че 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила. Съдът отчита, че болките и страданията на Добринова от неоснователното обвинение не са отминали напълно и до днес, но посочва, че вината за тях не е само на прокуратурата, а е и в забавянето на дело в съдебната фаза.

"Съдът следва безспорно да отчете и обстоятелството, че във фазата на съдебното производство делото е много забавено, като при първото разглеждане на делото са проведени 23 съдебни заседания. С оглед на това съдът намира, че не може да бъде прието, че забавянето в произнасянето, респективно продължителността на съдебния процес, е само и единствено поради процесуалните действия на прокуратурата, респективно тя да бъде осъдена да поеме изцяло негативите от това, като, в тази връзка, следва да се вземе пред вид възражението на ответника за намаляване размера на присъденото обезщетение за претърпени вреди", се казва в решението.

Така съдия Желявска решава, че справедливото обезщетение, което прокуратурата трябва да плати за нанесените морални вреди на Добринова е 100 000 лева. Отделно държавното обвинение е осъдено да плати и 18 000 лева, които бившата жена на Брендо е похарчила за адвокати по време на процеса, както и разноски за над 600 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.