Бившият футболист Александър Бранеков е окончателно осъден на пробация за хвърлено паве по полицейски кордон по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г., съобщи "Лекс".

Това става ясно от окончателно решение на Софийския градски съд (СГС), който за втори път гледа делото, след като миналата година оправда Бранеков, но след това Върховният касационен съд отмени присъдата.

До обвинението срещу бившия футболист на ЦСКА, "Локомотив" София и "Славия" се стигна, след като беше заснет по време на масовия протест от 2 септември 2020 г. Тогава двама от полицаите, охранявали събитието пред Министерския съвет и Народното събрание, получили информация и видеоклип с мъж в червена тениска, който хвърля паве по кордона от униформени. Полицаите го видели до фонтана пред президентството, откъдето той вече само наблюдавал случващото се с брат си и баща си. Служителите на МВР имали нареждане само да следят Бранеков и те го последвали до метростанция "Сердика", където го задържали преди да се качи на метрото. Той попитал защо го задържат, съобщил трите си имена и казал, че не е създавал проблеми, а е треньор по футбол на деца. Единият от полицаите свидетелства, че останал учуден, след като разбрал, че Бранеков е футболен треньор, но му обяснил, че го арестуват за хвърленото паве по полицейския кордон.

Защитата на подсъдимия пък отричаше да е хвърлял предмет с аргумент, че от записа не може да се прави категоричен извод, че става дума за паве. В обясненията си пък Бранеков заяви, че в нито един момент по време на протеста не е имал идея за агресия и насилие. Според него името му е използвано, тъй като е разпознаваема личност с над 200 мача в българското първенство. Пред съда той заявява, че ако е искал да създава проблеми, нямало да отиде на протеста с яркочервена тениска и добавя, че всеки, който го познава, може да потвърди, че не е агресивен.

Той беше обвинен за хулиганство с изключителна дързост или цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. На първа инстанция обаче съдия Петя Топалова от Софийския районен съд го призна за виновен по основния състав за хулиганство, който предвижда до 2 години затвор, след като прие, че проявата не се отличава с изключителен цинизъм или дързост. От мотивите към присъдата на СРС стана ясно, че само две седмици преди случая на протестите в София, Бранеков се е споразумял с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца затвор, след като е бил хванат да шофира пиян.

След това състав на СГС с председател и докладчик Вера Чочкова се съгласи с тезата на защитата и прие, че от записа не може да се направи категоричен извод, че е направен точно на 2 септември, че на него е именно Бранеков и че със сигурност хвърля паве.

ВКС обаче отмени присъдата и отхвърли всички възражения на градския съд, като в решението му се казваше, че е обяснимо вещите лица, които са правили експертизата да не могат да кажат категорично, че е хвърлено паве. Според ВКС обаче до този извод може да се стигне и при оглед на обстановката на площада, който е с такава настилка, от цвета, обема и формата на заснетия предмет.

Делото се върна отново в СГС, а съставът на съда с председател и докладчик Снежина Колева напълно сподели изводите на първата инстанция.

Така Бранеков е осъден на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за 2 години, периодични срещи с пробационен служител за 2 години и обществено порицание. То ще се изрази в това присъдата да бъде поставена за един месец на информационно табло в сградата на общината в район "Илинден".