Днес в Бургас е извършено редовно призоваване от следствения отдел при Окръжна прокуратура на Бенчо Бенчев за явяването му пред разследващия орган с цел привличане към наказателна отговорност, съобщиха в късния следобяд от пресцентъра на Апелативната прокуратура в морския град.

Призовката за общинския съветник от гражданската квота на БСП, който беше задържан заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в Турция, e изпратена по вече започнало разследване. То е за това, че в периода от 02 до 05.08. 2018 г., в Истанбул, е спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице преди да е извършило самото престъпление.

Става дума за престъпление по чл.294 ал.І от НК, за което законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

Разследването се провежда от следователи под надзора на екип от районни прокурори. Те провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия. Изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП, предприети са и други, относими към предмета на разследване, процесуални действия, се казва още в съобщението.

В момента обаче Бенчев се намира в частна болница в тежко състояние, което се влошило след преживяния стрес, обяви синът му. Той обаче отказа да каже къде точно е настанен баща му, защото не искал медиите да го притесняват допълнително.

По-рано самият бизнесмен, станал известен със своя поръчков "Ролс-Ройс", заяви, че няма как да е укривал Митьо Очите, защото хотелът в Истанбул не е негов, а и дори не знаел, че го издирват.

Вчера групата на БСП в Общинския съвет на Бургас обяви в декларация, че той вече не я представлява, с което на практика го изключи. За да напусне обаче той мястото си на общински съветник, трябва лично да подаде оставка.