Толкова време вече акушерката Емилия Ковачева не е в затвора, а делата се точат по различни инстанции, коментира бащата на вече 3-годишната Никол, която беше пребита като бебе от Ковачева.

Румен Димитров посочи в студиото на "Тази сутрин", че мярката й за неотклонение "домашен арест" не го притеснява, защото пред вратата й няма полицай и тя може да си излиза. Притеснява го обаче, че тази жена години вече не е в затвора, може присъдата й да бъде намалена, може да бъде пусната за добро поведение. Той също е категоричен, че справедливост и правосъдие в българската правораздавателна система няма и "всичко куца".

На делото вчера стана ясно, че Никол е отключила епилепсия вследствие на побоя.

Бащата обясни, че досега не са казвали за състоянието на детето, тъй като не са искали да бъдат съжалявани, но се е наложило да приложат в съдебната зала документи за това.

"Имахме индикации и предупреждения от лекарите, че детето може да отключи епилепсия. Трудно може човек да се подготви за такова нещо. Имахме диазепам. Случи се един петък. Линейката дойде след 40 минути", сподели Димитров.

Епилептичните пристъпи са започнали през февруари. Никол е на терапия, но медикаментите в нея още не са достатъчно изчистени и не протича по начина, по който се очаква.

"Малко странна болест е, знаехме, че ще стане, но превантивно нищо не може да се направи. Това не се лекува", коментира бащата.

Лекарите са абсолютно категорични, че това е в следствие на побоя.

"Когато дете расте, мозъкът му се развива, то се учи да прави все повече неща, това натоварва мозъка и вероятността да отключи епилепсия във времето расте. Имахме щастието да направи три години", добави той.

Другият проблем, който има Никол, е с едното око, отново след побоя, обясни бащата. То тепърва ще се коригира с очила и интервенции.

"Хората когато видят, че ще бъдат осъдени започват да се разболяват. За мен това, че е под домашен арест...отдавна е трябвало да приключи това", добави бащата.

Категоричен е, че битка срещу съдебната ни система сам не може да води, но битката продължава срещу Емилия Ковачева. "Най-малкото е редно, който е извършил деянието да бъде наказан. Трябва да се знае, че на човек няма да му се размине."

Всяко нейно събуждане или неспокоен сън не знаеш дали няма да направи гърч. Лечението е поне от 2 до 5 години и няма срок в който тя ще израсте епилепсията, каза още Димитров.

За тези три години те не са търсили контакт с Ковачева, нито тя с тях. Според него обаче психиката на човек е такава, че една лъжа повторена 20 пъти в главата му, за него вече става истина, и тя не смята, че е извършила престъпления в случая и няма за какво да се извинява.