Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, удряла бебе на четири дни, която е подсъдима за опит за убийство на новородено, приключва и на втора инстанция.

Инцидентът стана през април 2015 г. и беше заснет от камери в столичната болница "Софиямед".

Днес Софийският апелативен съд (САС) изслушва пледоариите по делото, а решението ще бъде произнесено в законовия срок - до два месеца. На първа инстанция Ковачева беше осъдена на 18 г. лишаване от свобода, като днес прокуратурата поддържаше искането си за такава присъда. На практика това означава, че магистратите или ще я потвърдят, или ще върнат делото на долната инстанция за ново разглеждане, но тя няма да бъде оправдана.

Родителите на малката Никол обаче настояват Ковачева да получи доживотна присъда, защото му е нанесла непоправими здравословни проблеми, предаде bTV. Те подчертаха, че за по-малко от два часа детето е получило 30 удара по главата и тялото, след което е изпаднало в кома и едва е оцеляло. Само за 4 минути акушерката му е нанесла 11 удара с юмрук. След това то е било притискано в легълцето му. Детето е могло да получи много по-рано помощ, каза адвокатката на родителите.

Освен това след инцидента момиченцето е получило епилепсия, която семейството продължава да лекува.

Защитата на Емилия Ковачева пък настоява за по-леко наказание с аргумента, че в случая става дума не за опит за убийство, а за причиняване на телесна повреда.

"Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си. Със съпругата ми сме "Парагаф 22". Ако не даваме медикаменти на Никол, тя прави гърчове, но с хапчетата се увреждат черният дроб, бъбреци, яйчници", разказа бащата пред съда, цитиран от "24 часа".

"Съжалявам за случилото се", заяви самата Ковачева пред магистратите.

Тя поиска да бъде оправдана или поне присъдата й да е по-лека, тъй като имала възрастни родители и деца.