Решенията в дружествата, управлявани от фамилия Баневи, са се взимали от бордове на директори и никога еднолично. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV майката на Николай Банев - Мария Банева.

"Аз не мога да си обясня какво означава тази група - това е едно много сериозно обвинение особено към мен, човекът, който 34 години е работил в областта на културата. През годините имах участие в две дружества. Със съпруга ми живяхме дълги години в Хасково, там имаше една фирма, която вече не работи - там бях член на ръководството. Винаги се вземаха решенията колективно. Никъде не може да се намери документ, където аз да съм изтеглила сама средства или да съм налагала някакво мнение", каза Банева.

Майката на Николай Банев посочи, че участието ѝ във фирмите на фамилията може да се определи като формално. Тя допълни, че е била в ръководството на ТЕЦ - Казанлък, но не приема обвиненията на прокуратурата, че семейството е "обезкостило" дружеството.

Мария Банева отрече твърдението, че има 1 млрд. лв. в швейцарска банка. "На едно от делата Евгения каза, че ще ни арестуват за неща, за които ние не знаем. Ако един лев има, да не говорим за милиард, нека държавата на минутата да ги вземе", каза майката на бизнесмена.

Вчера Николай Банев заяви в съда, "моят престой в ареста ще струва скъпо, защото подготвям две дела в Страсбург", а съдията му направи забележка за смеха му в залата. Майката на бизнесмена заяви, че вчера са се видели, но не са говорили. Според нея синът ѝ е проявил ирония, защото не приема обвиненията.

"Това е лека ирония, естествено е той да не приема обвиненията, защото ние, все още чакаме да бъдат доказани тези обвинения чрез факти и документи. Вече на две дела отивам, а аз все още не съм чула един документ, който защитава тезата на прокуратурата", каза Мария Банева.

Майката на Николай Банев заяви, че се вижда със сина си при дела и свижданията. Тя допълни, че му е носила в ареста само неща, които са позволени от закона, но не и натурални сокове. В килията на бизнесмена беше открит мобилен телефон, скрит в кутия от натурален сок.

"Дали тази история е реална не мога да кажа, представете си, че е подхвърлен, това е нещо, което не може да се обясни. Снаха ми и синът ми са дисциплинирани хора, колкото и да се твърдят всякакъв вид приказки. Ние умуваме и не знаем кое е истина и кое е лъжа", каза Мария Банева и посочи, че Евгения и Николай не са планирали да бягат при залавянето им във Франция.

"Полимери" не работи, защото има обективни причини, свързани с това, че нямаше суровини, това, че "Лукойл" спря поддаването на химикалите, това, че НЕК дължи пари на предприятието. Няма да говоря в подробности, защото не ги знам", каза майката на Николай Банев и допълни, че няма нито едно предприятие, управлявано от сина ѝ, което в момента да се развива успешно.

Мария Банева посочи, че е в много добри отношения със снаха си Евгения, която според нея е много образована. "Аз имам желание тя да стане евродепутат, защото арестът не е причината тя да не може да се кандидатира, тя има качества. Вече има хора, които сформираха инициативния комитет, но мисля, че е рано", каза майката на Николай Банев и допълни, че семейството в финансирало политически кампании. "Първата кампания на президента Георги Първанов, Николай е човек с леви убеждения. Знам, че доста солидно е помагал за кампанията", посочи още тя.