62-годишият инструктор в бургаска частна школа за шофьорски книжки - Красимир Н., който беше задържан за схема, при която вместо курсисти са се явявали други хора, остава в ареста. Днес той обжалва задържането си пред Бургаския окръжен съд, но бе оставен зад решетките с мотива, че може да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делото.

Между 1000 лв. и 4000 лв. са плащали "клиенти" на Красимир Н. от Бургас, за да получат шофьорска книжка без да се явяват на изпити, разкриха пред "24 часа" източници от разследването. Услугата поръчвали предимно гастарбайтери с финансови възможности, като мизата била определяна по преценка на инструктора.

Той се договарял срещу известна сума или услуга трети лица да се явяват на изпитите вместо неговите курсисти. Мнимите ученици държали и теоретичен и на практически изпит. В престъпната схема били замесени и лица, които осигурявали неистински лични карти. Според запознати те не са от Бургас. За да минат пред проверяващите, наетите от инструктора лица представяли лична карта със своя снимка, но с данните на реалните курсистите. Сигналът срещу инструктора е бил подаден от ДАИ, след което от районната прокуратура разпоредили проверка. В продължение на месеци служители от Икономическа полиция са разработвали инструктора, който притежавал частна автошкола.

Според разследващи в момента са документирани девет случая, всички са от тази година, но е възможно да излязат и още.

Досега обаче срещу инструктора са повдигнати обвинения за два случая, при които едно и също лице се е явило на теоретичен и на практически изпит. Въпросният човек също е с повдигнато обвинение, но без наложена мярка за неотклонение. 

"Става дума за човек на 62 г., обвинен в извършване на документно престъпление. Да, вярно е, че е осъждан за подобно престъпление, но тук говорим за човек на възраст, който едва ли ще тръгне да се укрива или да извършва престъпление. Има противоречия в разпитите на свидетелите, които действително са много на брой", заяви адвокатът на инструктора Росен Кожухаров.