Върховният касационен съд постанови, че Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да изплати обезщетения в размер на почти половин милион лева на наследниците на загиналата жена в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" на 5 февруари 2017 г. Тогава 64-годишната Елена Горанова изгуби живота си, след като корозирал панел на едно от осветителните тела падна върху колата, в която тя пътуваше.

Решението на върховните магистрати е окончателно след като делото мина през няколко съдебни инстанции.

Ищци по гражданския процес са възрастната майка на Горанова, съпругът й и двете им деца, но докато излезе окончателната присъда майката и мъжът умират. В съдебния акт на ВКС е записано, че майката, която е била в напреднала възраст към момента на кончината на дъщеря й, е преживяла изключително тежко внезапната й загуба. Тя е починала през миналата година. Съпругът на Елена Горанова пък развил тежко онкологично заболяване след смъртта на жена си и е издъхнал през декември 2021 г.

Така присъдените обезщетения ще бъдат получени от наследниците им. 

Върховният съд завишава с по 20 000 лв. обезщетението, определено от апелативната инстанция, която беше намалила присъдените 600 хил. лв. от Софийския окръжен съд. АПИ дължи също лихви и разноски.

Първоначално от АПИ пледират, че станалото е "случайно събитие", но магистратите не приемат тази теза. 

"Дори да се приеме, че е висял кабел от осветително тяло, който би могло да е закачен от превозно средство, каквато възможна версия излага ответника по исковете, то и в този случай той не е изпълнил задълженията си за организиране редовното наблюдение и инспектиране на тунелите по републиканските пътища и за поддържане и ремонт, както и по чл.880, ал.5 от Наредба № 9 от 09.06.2004г. за техническа експлоатация на електрически централи и мрежи, който задължава незабавно отстраняване на повредите в съоръженията от тези, които ги поддържат", пишат в решението си от ВКС.

Един от свидетелите по делото също е категоричен, че пътуващият пред колата на Горанова ТИР не е закачил конструкцията или лампите в тунела. Протокола от пътнотранспортното произшествие също не е установил вреди и на друго превозно средство.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.