Жената на Васил Божков - Елена Динева, може да излезе от ареста срещу гаранция от 1 милион лева, реши Апелативният специализиран съд. Решението е окончателно.

Преди седмица Специализираният съд определи гаранция от 750 000 лева на жената до обвиняемия бизнесмен.

Апелативният спецсъд измени това определение, като увеличи размера на паричната гаранция на Динева на 1 милион лева.

Още преди да бъде произнесено определението на Апелативния спецсъд обаче, нейният адвокат Людмил Рангелов каза, че ако паричната гаранция остане същата - 750 000 лева, Динева няма да я плати и ще остане в ареста - това е нейното решение.

В своя защита Елена Динева коментира, че обиските в дома й продължават. Пари не са били намерени, но са изземвани картини и скулптури. Експертиза обаче не се прави, а продължава описването на вещите. Динева подчерта, че оказва пълно съдействие на разследващите. И настоя, че исканата гаранция е непосилна за нея.

Динева е обвинена за това, че с Божков и други лица са били в организирана престъпна група, която е извършвала редица престъпления - незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др.

След поисканата по-висока гаранция адвокат Людмил Рангелов уточни пред медиите, че обвинението е за участие в ОПГ за престъпление по служба, пране на пари, придобиване и отчуждаване на културни ценности и изнудване. 

"Никакъв разумен довод няма тя да остане в ареста и да се определи такъв размер на гаранцията", коментира той, уточнявайки, че срещу Динева се действа по линия на Васил Божков.