Александър Данаилов, осъден за убийството на студента Стоян Балтов преди 15 г, поиска да излезе предсрочно от затвора. Той е подал молба за това, но Софийският градски съд му е отказал преди седмица, съобщиха от институцията.

Балтов бе убит след жесток побой на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. Първокурсникът от Сливен и негови приятели излизат от дискотека и на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

По делото бяха обвинени Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Тримата са осъдени на по 18 г. затвор за убийството с особена жестокост и по хулигански подбуди. Последните двама не са в страната, избягали са и се укриват. Вили Георгиев бе задържан в ЮАР, но после освободен. Така в затвора влезе само Данаилов, който е извършил престъплението и под въздействието на алкохол.

През 2014 г. Данаилов започна да изтърпява присъдата си. Справка по делото показва, че от няколко години той е преместен в затворническо общежитие от открит тип. От същите документи е видно, че Данаилов вече е изтърпял малко над девет години затвор, като му остават още пет години и седем месеца.

Може да се приеме, че е личност, която в условията на затвора демонстрира сравнително добро поведение, но извън охраняемата среда упорито води един престъпен начин на живот, пише в мотивите на съда.

Срокът за обжалване изтича днес