В Република Южна Африка днес е задържан Вили Георгиев, единият от осъдените за жестокото убийство на студента Стоян Балтов в София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

19-годишният студент по фармация беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека "Амнезия" в Студентски град след жесток побой с ритници по главата и тялото. Престъплението беше извършено от трима младежи - Александър Данаилов, Светлозар Стоянов и Вили Георгиев, които тогава бяха на 20-21 години.

Първоначално подсъдими бяха само Данаилов и Георгиев. През 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване и в новия обвинителен акт под наказателна отговорност беше привлечен и Стоянов.

Делото приключи с присъди чак през лятото на 2013 г. Данаилов и Стоянов получиха по 18 г. затвор, но Георгиев беше оневинен. В онзи момент първите двама бяха бяха на свобода под парична гаранция, а той - под домашен арест.

Вили Георгиев (в средата) успя да избяга от правосъдието

Снимка: Иван Григоров

Двете следващи инстанции се произнесоха през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар, но осъди и Вили Георгиев на 18 г. затвор. През декември с.г. Върховният касационен съд потвърди присъдите.

В затвора обаче влезе само единият от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от БългарияДвамата бяха издирвани от Интерпол с червена бюлетина. 

В хода на издирвателните действия е установено, че местонахождението на Георгиев е в ЮАР. По повод на тази информация, през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието.

На основание на молбата, българският гражданин Вили Георгиев е задържан.

Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в България, уточняват от прокуратурата.