Пловдивският окръжен съд призна за виновна Анка Михайлова за причиняване на смърт по непредпазливост на осиновената ѝ дъщеря Севда, вследствие на умишлено нанесена тежка повреда, и я осъди на 8 години затвор, съобщиха от институцията. 

Почти 2-годишната Севда почина на 16 октомври 2022 година след 3 седмици в кома в УМБАЛ "Свети Георги". Детето беше прието в лечебното заведение с множествено травми - синини, с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб.

Присъдата е само за причиняване на смърт по непредпазливост, а не за убийство, по което обвинение Анка Михайлова е оправдана.

Жената осиновила Севда през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя отглеждала и се грижела за бебето в апартамента си в Пловдив.

Започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт, обясняват от прокуратурата.

В деня на побоя майката се ядосала няколко пъти, защото то се движело от стая в стая. Поради тази причина тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го с ръка и по лицето.

Установено е, че по-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. То било откарано в болница, като на 16 октомври 2022 г. е починало.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.