Софийски градски съд (СГС) е наложил 2000 лева глоба на данъчна измамница, след като е платила дължимите към хазната близо 70 000 лева.

На 9 октомври 2017 година прокуратурата е предала на съд Недялка Д. за това, че в периода август 2013 г. до 16.09.2013 г., като управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност в София, чрез съставяне на документи с невярно съдържание и ползването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 69 483.40 лв.

Дружеството, управлявано от жената, развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз - от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Като получател по вътрешнообщностните доставки, дружеството имало задължение да начисли и да внесе данък върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се посочи дължимия ДДС. Тези протоколи трябвало да се включат в дневника за продажби на дружеството за съответния данъчен период.

Не изпълнявайки тези свои задължения Недялка, Д. избегнала плащането на дължимия данък. В хода на съдебното следствие обаче тя внесла по сметка на държавния бюджет пълната сума и дължимите лихви.

Това е дало основание на съда да приложи спрямо нея привилигирования състав на чл. 255 ал.4 от НК, според който при пълното погасяване на данъчно задължение до приключване на съдебното следствие пред първа инстанция, размерът на предвиденото наказание се редуцира и съществува правна възможност да бъде заменено с административно наказание, уточниха от прокуратурата.