Началникът на митническия пункт "Калотина" и четиримата шефове на смени остават в ареста. Това реши късно снощи Специализираният наказателен съд след над 5-часово заседание. С постоянна мярка "задържане под стража" остават и двама митнически инспектори.

Съдия Пламен Панайотов прие, че на този етап прокуратурата и разследващите са събрали достатъчно доказателства, че през пункта се е преминавало чрез даване на подкупи. В мотивите си съдията дори цитира свидетелски показания, в които шофьори на камиони казват, че още с влизането на пункта давали по едно евро за кафе и оттам на всяко следващо гише се знаело, че се дават пари, иначе не се минава.

Документите за превоз на дрехи например се обработвали без проверка срещу 20 евро, защото имало риск да са имитация на известни марки. Според съда, ако са на свобода, и седмината обвиняеми могат да попречат на събирането на доказателства и да повлияят на свидетели, тъй като част от показанията са на техни подчинени.

Всъщност трансмисията между трасето и началниците така или иначе не е установена. Тепърва трябва да се установява, а само нейното установяване може да доведе до признаването на тези хора за виновни в крайна сметка, коментира пред БНТ адвокат Людмил Рангелов. 

Прокурорът Калин Стоилов обясни, че обоснованото предположение срещу обвиняемите се базира на свидетелски показания, писмени материали и иззети веществени доказателства. По делото са събрани 21 тома доказателства.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.