Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража" за седем от обвинените за корупция митничари и гранични полицаи от ГКПП "Калотина". Това са: Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи съдебно заседание, на което да се произнесе по искането на прокуратурата, предаде БНТ.

При спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Специализираната прокуратура срещу корупция на граничния пункт "Калотина" бяха задържани 30 служители на митницата и гранична полиция. На 20 души от тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на митнически пункт "Калотина". На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР - полицаи от Дирекция "Гранична полиция".

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в Р България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала ясно изразена пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт "Калотина", след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи.

Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Длъжностните лица, чието поведение се отличавало с изключителна арогантност, събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход "камиони", а на "изход" сумата достигала 1300 евро. На "вход" и "изход" на леките автомобили се изкарвало по-малко - между 200 и 300 евро.

Сийка Милева добави, че при извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

В хода на наказателното производство ще бъде проверено имущественото състояние на всеки един от задържаните и дали то отговаря на доходите им, увери говорителят на главния прокурор.

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков подчерта, че министерството си сътрудничи отлично с всички служби, но разследването на Митнически пункт "Калотина" би било невъзможно без помощта на Специализираната прокуратура.

Ръководителят й Димитър Петров заяви, че проверките по всички гранични пунктове ще продължат и припомни успешната работа на ръководената от него институция по редица дела, свързани с обвинени в подкуп митнически служители.

В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.