Спецакция на МВР, КП КОНПИ под надзора на прокуратурата се провежда на ГКПП Калотина. Граничният пункт е затворен.

Има задържани множество митничари и гранични полицаи, научи Dir.bg от свои източници. Акцията е срещу корупцията.

На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Сред задържаните е началникът на митническия пункт", обяви Гешев и допълни, че става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни действия.

"Има задържани над 30 човека. Цялата смяна митничари, всички граничари и други, които не са на работа", добави главният прокурор и потвърди, че става дума за корупционни действия.

Според Ивайло Иванов положителното е, че макар и да участват много хора в акцията са успели да я опазят в тайна. Действията по разследването продължават и в този момент. Главният секретар на МВР и главният прокурор не се ангажираха на колко от задържаните ще им бъде повдигнато обвинения.

Ивайло Иванов заяви: "Ставаме по-добри и по-добри". Гешев допълни, че работят успешно с МВР и партньорските служби на високи обороти, като даде за пример, че няма значение кой е нарушил закона дали министри, олигарси, дали става въпрос за битова престъпност или битова корупция.

Ивайло Иванов се извини на пътуващите за причинените неудобства за преминаване на пункта. Той съобщи, че към 17,00 часа на вход в страната се пропускат вече моторни превозни средства.

На въпрос на журналисти дали става въпрос за искани пари при преминаване на пункта от митничарите и граничните полицаи, Гешев каза естествено, че става въпрос за пари, но не уточни нищо повече.

Повече подробности по случая ще бъдат дадени утре.

"Това което мога да кажа за председателя на ВКС, прокуратурата сигнализира за конкретния случай. Тогава председателят на ВКС не попита нищо, интересно защо", каза Гешев. Много тъжно е председател на ВКС да не познава хората. Питайте него защо не познава съдиите в България, допълни Гешев по повод запитването на председателя на ВКС Лозан Панов за съдията Андон Миталов, който от вчера е с черен печат за САЩ .

Припомняме, че председателят на ВКС Лозан Панов е изпратил писма до Инспектората към ВСС, главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ, че съдия Андон Миталов е участвал в сериозна корупция. Панов иска да бъде уведомен дали в ИВСС е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и, в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

Главният прокурор Иван Гешев е помолен да даде информация дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Миталов и ако има такова, то на какъв етап се намира, за какво престъпление е образувано и по какъв "конкретен законен повод и данни".