Върховният касационен съд потвърди условните присъди на бившия шеф на АГ отделението в МБАЛ-Габрово д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й през 2013 г.

Така 7 години след трагедията делото приключи, а наказанията са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Двамата лекари бяха признати за виновни, че поради немарливо изпълнение на задълженията си по непредпазливост са причинили смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ син. Д-р Ангелов получи условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, а д-р Колева - 2 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години. Двата са лишени от право да упражняват лекарска професия за срока на наказанията си.

30-годишната Десислава постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението бе базирано на заключенията на няколко комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните експерти, водени от доц. Мария Грозева, са открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.

В една от експертизите при отговора на въпрос дали е щяла да бъде избегната смъртта на родилката и детето при секцио, вещите лица са отговорили с голяма доза категоричност по отношение живота на бебето - че смъртта му е щяла да бъде избегната.

Не е така голяма категоричността по отношение на родилката. За нея експертите са приели, че въпреки, че няма еднозначен отговор на въпроса, тъй като източника на инфекцията не е категорично определен /по този въпрос имат отговор в заключението с две алтернативи - матката и белите дробове/, но въпреки това са приели, че е имала по-големи шансове за избягване на смъртния изход.

По време на 7-годишната съдебна сага, делото бе връщано за ново разглеждане, след като Окръжният съд в Габрово първоначално постанови ефективна присъда за д-р Димитър Ангелов и условна за д-р Колева.

При повторното гледане окръжните магистрати дадоха условни присъди и на двамата гинеколози. Лекарите бяха оправдани по част от обвиненията за нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, които не били в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на Десислава и сина й.

"Въззивният съд е взел предвид положителните характеристични данни за подсъдимия Димитър Ангелов, ниската степен на обществена опасност на личността му, необремененото му съдебно минало и обстоятелството, че инкриминираното деяние е инцидентна проява в трудовата му биография и е отмерил правилно санкцията, която той следва да понесе. Затова и исканията за влошаване и облекчаване на положението му чрез ревизия на размера на наложеното му наказание са неоснователни. Не се констатира нужда от корекция и в дължимата наказателноправна принуда, която следва да бъде приложена и спрямо подсъдимата Колева. Неоснователно е оплакването за явна несправедливост на наложеното ѝ наказание, което не е подкрепено с аргументи извън коректно отчетените от въззивния съд. Множеството смекчаващи отговорността обстоятелства, относими към личността й, за която деянието се явява инцидентна проява в живота, в съчетание с демонстрираното от нея искрено съжаление, подкрепят направената констатация", пишат в решението си върховните съдии.

Решението на ВКС е окончателно и присъдите са влезли в сила.