Окръжният съд в Габрово призна за виновни бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й, но постанови условни присъди, предаде lex.bg

Двамата лекари бяха признати за виновни, че поради немарливо изпълнение на задълженията си по непредпазливост са причинили смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ син. Съдът ги осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и им наложи забрана да практикуват като лекари за 3 години.

30-годишната Десислава постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението бе базирано на заключенията на три комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните експерти, водени от доц. Мария Грозева, са открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.

Делото се гледа за втори път от Окръжния съд в Габрово, който през юни 2016 г. д-р Ангелов получи 5-годишна ефективна присъда, а д-р Колева - условна присъда от 3 г. "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок. Двамата лекари бяха лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева - 3 години.

След това обаче Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите и върна делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт.

От съда съобщиха днес, че двамата подсъдими са оправдани по част от обвиненията за нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, които не били в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото. За размера на наказанията съдебният състав е съобразил, че и други лекари в Габрово и Плевен носят вина за смъртта на жената и детето, въпреки че не са им повдигнати обвинения.

В хода на делото д-р Ангелов коментираше пред медиите, че е бил нощна смяна преди раждането и е подготвил родилката за секцио, но застъпилата след това д-р Колева решила, че раждането трябва да е естествено. Според него жената е починала няколко дни по-късно в Плевен, защото лекарите са я прегледали късно и не са установили наличието на инфекция.

Присъдата отново може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд във Велико Търново.