Австралийският кардинал Джордж Пел, някога трета по значение фигура във Ватикана, а днес изпаднал в немилост, бе осъден днес за педофилия на 6 години затвор, от които трябва да изтърпи най-малко три години и осем месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдията Питър Кид заяви на процеса в Мелбърн, че е взел под внимание "отвратителните престъпления", извършени от 77-годишния духовник, но също и напредналата му възраст, както и факта, че "иначе е водел безупречен живот".

Най-високопоставеният католически сановник, признаван някога за виновен в изнасилване на малолетни, бе застрашен от 50-годишна присъда за сексуални действия срещу две 13-годишни тогава момчета хористи в Мелбърн през 1996 и 1997 г.

Кардиналът "има право на справедливо и сигурно правосъдие", заяви съдия Кид, като изрази съжаление по повод "манталитета на тълпата", присъщ на част от обществото.

"Вие не бива да послужите за изкупителна жертва", добави той. "Не съм тук, за да съдя Католическата църква", увери магистратът, като подчерта, че са от значение единствено фактите.

Съдията наблегна върху "дълбоките" и "тежки" последици от престъпленията на духовника върху единия от пострадалите, който днес още е жив, и вероятно върху другия, починал от свръхдоза хероин.

Джордж Пел, който твърди, че е невинен и обжалва присъдата, бе признат за виновен в сексуални сношения с двете момчета през декември, но това бе огласено едва в края на февруари по юридически съображения, уточнява АФП.