82-годишният Папа Франциск заяви, че светът очаква "конкретни мерки" за справяне със сексуалното малтретиране на деца от свещеници, а не "просто осъждане".

Главата на римокатолическата църква откри днес среща на върха във Ватикана, посветена на превенцията на сексуалните посегателства срещу малолетни, извършени от представители на Римокатолическата църква, предадоха световните агенции и БТА.

Над 30 години след избухването на първия скандал за сексуални посегателства в църквата в Ирландия и в Австралия и 20 години след като скандалът засегна и САЩ, епископи и други висши католически представители в много страни от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия или отричат съществуването на такива посегателства или омаловажават проблема, отбелязва Асошиейтед прес прес.

Могат ли да се излекуват раните

При откриването на четиридневния форум папата призова 190-те делегати да подготвят конкретни и ефикасни мерки за борба срещу сексуалните посегателства в църквата, предаде Франс прес.

"Божият народ ни гледа и очаква от нас не просто и очевидно осъждане, а да подготвим конкретни и ефикасни мерки", каза Франциск. Той прикани делегатите да се вслушат в "гласа на младите, които искат справедливост".

"Злото" на сексуалните посегателства над деца, извършени от свещеници, трябва да бъде трансформирано в осъзнаване и пречистване, каза папата, цитиран от Ройтерс и БиБиСи. "Нека Дева Мария ни просвети, за да се опитаме да излекуваме сериозните рани, които скандалът с педофилията е причинил както на деца, така и на вярващи."

Папа Франциск организира срещата на върха, след като не отдаде полагаемото му се внимание на случай с премълчаване на посегателства от духовници в Чили. После си даде сметка за допуснатата грешка и обеща нов курс в тази насока, отбелязва АП.

Преди срещата на върха във Ватикана пострадали от посегателства от страна на духовници казаха, че искат конкретни мерки, посочва АФП.

Какво искат жертвите

Жертвите, обединени в инициативата Край на злоупотребите, извършени от духовни лица и Мрежа на оцелелите от посегателства на свещеници, искат незабавно отлъчване от църквата на сексуалните посегатели и на онези, които ги защитават, и нулева толерантност във връзка със сексуалните посегателства. Те настояват това да бъде вписано в универсалния закон на църквата още преди края на срещата на върха. Това задължение трябва да се прилага на световно ниво.

Жертвите искат и ясна дефиниция на понятието сексуална агресия над малолетен, което ще е от помощ на църковните лидери. Те настояват за публичен регистър на свещениците, които са признати за виновни в агресия над деца. Жертвите искат учредяването във Ватикана на независима комисия за установяване на истината, която да разсекрети църковни архиви, в това число и тези на Светия престол.

На 20 февруари десет жертви на сексуални посегателства, извършени от католически духовници, се срещнаха с петима представители на Ватикана.

"Ние отправихме призиви за нулева толерантност. Ние искаме папата да впише това в универсален закон - нулева толерантност за прикриването на престъпленията от сексуално естество в Църквата", каза след срещата пред репортери Питър Айзли, който, като малък, е станал жертва на посегателство от свещеник.

Айзли и други жертви на посегателствата казаха, че епископите, които са прикривали издевателствата, трябва да бъдат отлъчени от Църквата, подобно на онези, които са извършили посегателствата.

Същевременно папа Франциск заяви днес, че хората, които прекарват живота си в критикуване на Католическата църква, са приятели на дявола, предаде Ройтерс.

Каква е отговорността пред папата

Сега фокусът е твърдо насочен към папа Франциск, който ръководи Католическата църква - организация с повече от 1,2 милиарда последователи, присъстващи в почти всяка страна на Земята, отбеляза БиБиСи.

Организаторът на срещата на върха във Ватикана Ханс Цолнер - германски теолог, който е един от водещите експерти в Католическата църква по въпросите, свързани със сексуалните посегателства - заяви, че очаква резултатът от форума да бъде създаването на специализирани работни групи на всеки континент, които да помагат на националните епископални конференции да разработят ръководни принципи за това как трябва да се води борбата с посегателствата и да се помага на жертвите на тези посегателства.

А сексуалните посегателства над възрастни?

В дневния ред на срещата във Ватикана обаче отсъстват темите за хомосексуализма в Църквата и за посегателствата над пълнолетни, например над монахини. Кардиналът от Чикаго Блез Купич, един от организаторите на форума, каза, че проблемът със сексуалните издевателства над възрастни в Църквата също трябва да бъде разгледан. Той обаче допълни, че четиридневната среща на върха трябва да остане фокусирана върху първоначалната тема - посегателствата над децата, "защото непълнолетните нямат право на глас, защото те са принуждавани да мълчат и защото срещата ще даде възможност техният глас да бъде чут".

Събарят статуята на отец Хенрик Янковски в Гданск

Снимка: AP/БТА

Защо събориха паметник на свещеник в Полша

Трима полски активисти са съборили през изминалата нощ статуята в Гданск на свещеник, срещу когото има многобройни свидетелства за педофилия, предаде Франс прес, като се позова на полицията в пристанищния град.

Става въпрос за паметник на починалия през 2010 г. отец Хенрик Янковски, станал известен през 80-те години на миналия век с подкрепата си за демократичното движение "Солидарност" и неговия водач Лех Валенса в борбата им срещу комунистическия режим в Полша. Световни лидери като американския президент Джордж Х. У. Буш и британската министър-председателка Маргарет Тачър са посещавали църквата, в която той е служил, в знак на признание за антикомунистическата му дейност, отбелязва Асошиейтед прес.

На видеоклип, качен в социалните мрежи, се вижда как тримата мъже - жители на столицата Варшава, известни с участието си в протести срещу управлението на консерваторите - хвърлят въжена примка около врата на статуята и я повалят върху гуми, сложени на земята за омекотяване на удара.

В манифест от няколко страници, изпратен до интернет портала "Око.прес" (oko.press), те обясняват, че целта на действията им е била да разрушат не самата статуя, а фалшивия и отвратителен мит за Хенрик Янковски.

На мястото на поваления паметник тримата сложили бяла роба, каквито носят децата в църковния хор, и долни дрехи, за да напомнят за жертвите на свещеника педофил.

Частната телевизия ТВН24 съобщи, че тримата са арестувани.