Варненският окръжен съд постанови 6-годишна ефективна присъда за 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков за причиняване на смъртта на 38-годишния балетист от варненската опера Мартин Чикалов, съобщиха от прокуратурата.

Инцидентът стана на 10 септември на бул. "Приморски" във Варна. Здравков е бил дрогиран и без шофьорска книжка. Той опита да избяга от мястото на произшествието и се предаде, след като беше обявен за общодържавно издирване.

Подсъдимият призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Съдът му определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина, наказанието му бе намалено с една трета.

Петър Здравков ще излежава присъдата си във варненския затвор при строг режим, а колата и ключовете за нея ще му бъдат върнати. Велосипедът на загиналия балетист пък ще бъде върнат на почернената майка. Петър ще трябва да плати и разноските по делото - 2256 лв.

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по член 343, ал. 3, буква "б" от НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

Здравков е шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. "Приморски", а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Той е управлявал колата си и без очила, въпреки че е  трябвало да носи очила както за близко, така и за далечно разстояние.

След катастрофата Здравков напуска мястото и се укрива от органите на реда. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здр. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества. Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна.