Окръжният съд в Ловеч осъди на общо 51 години затвор убийците на 80-годишния бизнесмен Иван Масърлиев от село Български извор, съобщиха от прокуратурата.

Делото бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, а наказанията им бяха намалени с по една трета.

Рецидивистът Радко Б. получи 25 години "лишаване от свобода" при строг режим. Наказанията на Божидар Гокин и на Мирослав Еленков са по 13 години затвор при строг режим. Съдът е уважил и гражданските искове за съпругата и дъщерята на убития в размер на 33 400 лв. имуществени вреди и по 150 000 лв. за всяка за неимуществени вреди.

Жестокото убийство бе извършено на 19 декември 2016 г. в село Български извор.

Радко Б. знаел, че 80-годишният Иван Масърлиев разполага с пари, които държи в сейф в къщата си. Уговорил се с другите двама да влязат в жилището и във въпросния ден тръгнали от София с лек автомобил. В селото взели щанга и тръгнали към дома на Масърлиев. Видели, че лампата в една от стаите свети, чувал се и включен телевизор.

Вратата на къщата била отключена и тримата влезли. Божидар и Мирослав влезли в стаята, където стопанинът седял на стол. Хванали ръцете му и ги извили зад кръста, завързали ги със сицилианска примка, запушили му устата и го съборили на пода.

После Радко и Божидар влезли в другата стая, започнали да отварят шкафове и чекмеджета, за да търсят ключ за касата, но не намерили. В това време Мирослав започнал да удря възрастния мъж, казвал му "Това ще ти е последната вечер" и с ръка запушвал устата му, за да не вика.

Другите двама успели да отворят касата и да вземат намерени вътре около 25 000 лева и златни бижута. В това време Мирослав излязъл от другата стая и казал "Човекът умря".

Взели плячката и излезли от къщата. След като пристигнали в София, разделили парите. Златните бижута останали при Румен, който с клещи ги начупил на парчета и на следващия ден ги продал в заложна къща за 1050 лева.

Скоро след като обвиняемите напуснали дома на Иван Масърлиев, съпругата му се прибрала от работа и го намерила мъртъв.

Първоначално беше задържан Радко, а съучастниците му бяха обявени за издирване. През януари миналата година обаче и те бяха арестувани в столичния квартал "Слатина".

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново.