Софийската районна прокуратура е започнала разследване във връзка с разлепените некролози на живия съдия Станислав Седефчев от СРС, съобщават от обвинението.

Досъдебното производство e за хулигански действия, извършени с изключителен цинизъм. Образувано e в началото на месец юли след сигнал от председателя на Софийски районен съд, че до сградата на съда са разлепени некролози на жив магистрат.

В хода на разследването до момента са извършени множество действия - разпитани са свидетели, направени са претърсвания на няколко адреса, иззети са веществени доказателства и са назначени множество експертизи, сред които - комплексна, ДНК-експертиза, видео-техническа и дактилоскопска експертиза, чиито резултати се очакват.

В понеделник бяха намерени още разлепени некролози със снимка на същия съдия до сградата на СРС. Направени са огледи и са иззети веществени доказателства.

Материалите от последното деяние са докладвани в Софийска районна прокуратура на 10 октомври в късния следобед по вече образуваното през юли досъдебно производство. Назначени са още експертизи.

При събиране на достатъчно доказателства за виновността на определено лице, ще бъде преценена възможността за привличането му към наказателна отговорност.

Този път текстът на фалшивата жалейка е още по-грозен и циничен и е оформен като помен за три месеца от смъртта.

Разследването по случая започна в началото на юли, когато некролози с името на магистрата бяха разлепени около сградата на Софийския районен съд.

На некролога пишеше, че съдията е починал след продължително умствено заболяване. "Ти беше закрилник и приятел на циганите от "Христо Ботев", "Факултето", Захарна фабрика" и "Филиповци". Даваше ни само условни присъди или ни оправдаваше. Ти бдеше над нас и ни поучаваше. Ти ни обичаше и д*** даваше... Никога няма да те забравим - тебе и твоето д***! Почивай в мир!", гласи текстът, а подписът е "От опечалените".

На съдия Седефчев беше предложена охрана, но пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет той заяви, че не се чувства застрашен.