Окръжният съд в Бургас призна за виновен и осъди на 24 години затвор 38-годишния Михаил Станчев за убийството на хазартния бос Коста Николов-Миджурина и опита за убийство на 22-годишната Симона Тодорова в Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на съда.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг режим", а делото бе гледано по реда на  съкратеното съдебно следствие. Станчев изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина.

Покушението бе извършено на 2 юни м.г. пред хотел „Сън Вилидж“. 22-годишната жена бе простреляна в главата от Михаил, с когото имала кратка връзка. Преди това мъжът застреля 55-годишния собственик на казина Коста Николов, който чакал Симона в луксозния си мерцедес, паркиран пред хотел "Бахами резиденс" в курорта, за да отидат на вечеря. Тодорова, която е дъщеря на шефа на РПУ-Дряново Тони Тодоров, беше транспортирана в критично състояние в бургаската болница. Лекарите успяха да спасят живота й, а неврохирурзите в УМБАЛ-Бургас рядко се сещат за случай, при който пациент успява да оцелее след прострелване в главата.

Часове след убийството полицията залови Михаил Станчев на ГКПП "Лесово" в опит да напусне страната. Бяха му повдигнати обвинения за умишленото убийство на Миджурина и опита за убийство на Тодорова, който останал недовършен поради независещи от него причини.

Окръжните магистрати счетоха, че направените самопризнания от страна на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства и ги приеха. Съдът се ползва от така направените самопризнания при постановяване на присъдата.

В съдебно заседание Михаил Станчев изрази съжаление за извършеното и изказа съболезнования към близките. Съдът прие за съвместно разглеждане в настоящия съдебен процес предявените граждански искове, като конституира като граждански ищци и частни обвинители майката на убития бизнесмен, неговата дъщеря и сестра.Симона Тодорова също бе конституирана като граждански ищец.

Станчев трябва да плати на дъщерята на Коста Николов обезщетение в размер на 150 000 лв., на майка му - 100 000 лв., а на сестрата – 20 000 лв. Симона Тодорова пък ще получи 70 000 лева за причинените й увреждания.

Магистратите разрешиха на адвокатите на близките да бъде разпитана бившата съпруга на убития бизнесмен, а държавното обвинение поиска да бъде наложено наказание „Доживотен затвор“ на Михаил Станчев, което да бъде редуцирано на „Лишаване от свобода“ за 27 години, при превес на оттегчаващите вината обстоятелства.

Адвокатът на близките също поиска доживотен затвор, който да бъде заменен с „Лишаване от свобода“ за срок от 30 години, а защитата пледира за наказание от 15 до 20 години затвор.

Присъдата на Окръжния съд в Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.