18-годишният Адриан Антонов, който блъсна и уби на място 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната му приятелка Анна-Мария Малчева на столичния бул. "Сливница", е шофирал лекия си автомобил "Форд Ка" със 101 км/ч и не е направил опит да спре, нито да завие, за да избегне сблъсъка. Това стана ясно в Софийския градски съд, който гледа мярката за неотклонение на младежа.

По експертен път по делото е установено, че причина за катастрофата са единствено действията на Антонов, посочи прокурор Илиян Банков. По думите му обвиняемият е пренебрегнал потенциални опасности на пътя като пресичащи хора.

Прокуратурата настоя Адриан да остане за постоянно в ареста, тъй като има опасност да извърши друго престъпление. Според експертизата скоростта на автомобила в момента на удара е била 101 км/ч, а по данни от видеоклип - около 107 км/ч. Няма данни за задействана спирачна система. Експертизата посочва още, че дори при тази скорост Адриан е имал време да спре

На влизане в съдебната зала ученикът, който бе окован, заяви пред журналистите, че съжалява за стореното и изказва съболезнованията си и на двете семейства, но не коментира какво си спомня от нощта на 8 май, когато 15 минути след полунощ блъсна пресичащата на пешеходна пътека двойка.

Магистатите приеха за разглеждане три характеристики - от класната на Адриан от 122-ро училище "Георги Измирлиев" в София, по местоживеене и от църква, в която ученикът свири на китара, предаде БНТ.

Адриан Антонов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, като деянието е извършено на пешеходна пътека вследствие на движение с несъобразена скорост. Кръвните проби за алкохол и наркотици на 18-годишния шофьор са отрицателни. Предвиденото в закона наказание е от 3 до 15 години "лишаване от свобода". 

Снимка: Bulphoto

Адвокатът на обвиняемия заяви, че в случая не може да се говори за умишлено престъпление. "Става дума за престъпление по непредпазливост", каза Димитър Марковски. "Вечерта е карал неразумно, но това не може да изключи всички други факти", допълни защитникът.

По думите му Адриан съдейства напълно на органите на реда, дал е и кръвна проба доброволно. Адвокат Марковски иска домашен арест за момчето, за да може да завърши 12 клас.

След кратко съвещание магистратите оставиха за постоянно обвиняемия в ареста. Според СГС без да има какъвто и да е било опит като шофьор, Адриан е демонстрирал самочувствие и е игнорирал правилата за безопасност на движението, като е карал с двойно над разрешената скорост. Въпреки добрите характеристични данни, това че е ученик и че свири в църковен хор, има реална опасност да извърши престъпление, мотивира се още съдът. От дотук събраните доказателства по делото не се установява и наличието на друга кола, която да е заслепила обвиняемия, както твърди той.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.