Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двамата обвинени по случая "Нексо". Сумите за главния мениджър Траян Николов и за оперативния директор на компанията Калин Методиев са намалени съответно на 150 000 лв. и 100 000 лв., съобщиха от СГС.

Магистратите приеха, че e налице обосновано предположение Николов и Методиев да са съпричастни към част от обема от обвиненията, които са им предявени. Налице са доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари.

Съдът не намира обаче доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдена е и наложената забрана на двамата да напускат страната, защото има опасност да се укрият, а Траян Николов може да извърши и престъпление, допълват от СГС.

Заради престоя на делото в съда е продължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата "Нексо". На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалваха мярката в съда, а другите двама се издирват.

Съдията, който първоначално беше разпределен да гледа жалбите по паричните гаранции си направи отвод заради "публикации в медиите, които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда". Поради това друг съдия пое случая.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса "Нексо". Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на "Нексо" и "Нексо Капитал" и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България.

На 25 януари се проведе първо заседание на комисията, на което беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев.