Турският гастарбайтер Фарук Бекташ, който преди две години уби семейство мотористи на пътя край Драгоман и след това се укри, е осъден на 10 години затвор.

Това реши на първа инстанция Софийският окръжен съд, който наложи на Бекташ и 12-годишна забрана за шофиране, съобщиха от прокуратурата.

Делото срещу се гледа задочно. Турският гражданин избяга, след като му беше наложен домашен арест и в момента е издирван с европейска заповед за арест.

Катастрофата, която уби семейство мотористи, стана на 22 юли 2016 г. Вечерта Фарук Бекташ, заедно със съпругата си, тръгнали от дома си в германския град Верл за Турция. Двамата пътували с лек автомобил марка "Мерцедес", управлявано от подсъдимия.

След преминаване на сръбско-българската граница лекият автомобил продължил пътя си по първокласен път от републиканската пътна мрежа № І-8, по посока град София. Времето било сухо, като видимостта била нормална, асфалтовото покритие на пътя също било сухо.

Около град Драгоман Барух решил да изпревари движещите се пред него два автомобила, маневра забранена в този участък от пътното платно. Водачът нямал достатъчна видимост, но въпреки това предприел изпреварване със скорост 135 км/час. По това време в срещуположната лентата за движение, тази с посока от град София към ГКПП- Калотина, се движел мотоциклет марка "Триумф Рокет", управляван от Б. Б. със скорост не по-голяма от 50 км/час.

Последвал челен удар между двете превозни средства, който причинил смъртта на водача на мотоциклета и неговата съпруга.

Фарук Бекташ изгубил контрол върху управлявания от него лек автомобил, пресякъл косо лентата на насрещното движение, разкъсал предпазната ограда навлизайки в стръмен крайпътен скат, спуснал се по него и в долния край на ската преустановил движение в двора на къща в град Драгоман.

От заключението на съдебномедицинска експертиза се установява, че причина за смъртта на пострадалите е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и на опорно-двигателния апарат травма.

В кръвта на водачите не са открити алкохол или синтетични и опиеви наркотични вещества.

Според автотехническата експертиза причината за настъпване на ПТП са субективните действия на управляващия лекия автомобил Мерцедес - Фарук Бекташ,  който в зоната на действие на пътен знак "В 24" е извършвал изпреварване на движещи се пред него МПС, пресякъл единична непрекъсната линия "М1", преди да предприеме маневра изпреварване, не се е убедил, че има видимост, свободен път на разстояние достатъчно за предприетата маневра и след като е навлязъл в пътната лента, предназначена за насрещно движение, е създал опасност за превозните средства движещи се по нея.