Да, ще се оттегля, ако не успее референдумът в Македония, но съм напълно сигурен, че той ще успее. Очаквам сериозни проценти. 75-85 на сто, съгласно процентите на гражданите, които са заявили, че са за ЕС и НАТО.

Така македонският премиер Зоран Заев отговори на въпроси на граждани към телевизия 1ТВ за това дали ще подаде оставка, ако не успее референдумът за името, пише скопският "Слободен весник". Гражданите няма какво да избират, нямат друга алтернатива. Те само трябва да потвърдят, че искат Македония да бъде членка на ЕС и НАТО, заяви Заев. Македонският премиер каза, че все още не е обсъждано как ще бъде формулиран въпросът на референдума, но той ще бъде свързан с ЕС и НАТО и, разбира се, с решението за името.

Македония няма план Б. Около 80 процента от гражданите заявиха, че искат да са в ЕС и НАТО. Убеден съм, че гражданите ще вземат решението на референдума, заявил снощи Зоран Заев в предаването "Редакционен брифинг" на 1ТВ, пишат скопските медии.

Десетки гърци влязоха в сблъсък с полицията в Солун в понеделник вечерта, когато се опитаха да щурмуват представяне на управляващата партия СИРИЗА, имащо за цел да обясни предимствата на споразумението за промяната на името на Македония. Протестиращите, някои обвити с гръцкото знаме, скандираха "Македония е гръцка" и викаха "Предатели", докато замеряха полицаите с камъни. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ.

Според вестник "Вечер" в протеста участвали около стотина души, които подпалили контейнери със смет. Скопският "Вечер" отбелязва, че управляващата в Гърция СИРИЗА е организирала дискусия в Солун, за да представи пред гражданите придобивките от подписания договор. Темата на дискусията била "Македонският въпрос - придобивките от договора и перспективите на Балканите".

С палки, дървета, мрамор и камъни маскираните лица нападнали полицията, която масово охранявала обект на Солунския панаир в центъра на града, където трябвало да се проведе дискусията. По-късно инцидентите се прехвърлиха по улиците на Солун, пише скопският в. "Вечер".