Македонският парламент ратифицира договора с Гърция за промяна на името на страната в Северна Македония. "За" гласуваха всички 69 присъстващи в залата депутати и нито един не бе против, съобщиха македонските медии.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участваха в парламентарните дебати и гласуването днес, след като партията определи договора като "капитулация" и "предателство".

Управляващата коалиция предложи вчера процесът на ратификация да премине по бързата процедура, за което гласуваха 69 от присъстващите депутати срещу 40 "против".

За ратификацията е нужно обикновено мнозинство, тоест повече от половината присъстващи депутати, при минимален кворум 61 депутати, което означава, че са нужни най-малко 31 гласа "за", за да бъде ратифициран договорът.

Минути преди гласуването премиерът Зоран Заев съобщи пред депутатите, че точката за отправяне на покана на Македония за членство в НАТО е приета на Северноатлантическия съвет и е обявено, че ще има такава покана на срещата на високо равнище на алианса на 11 и 12 юли в Брюксел.

По-рано Заев каза, че ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава. На свой ред Иванов предложи Заев веднага да задейства процедура за импийчмънт, тъй като няма да промени позицията си за договора въпреки всички изказани заплахи и натиск.

По процедура след ратификацията в парламента документът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов, който обяви предварително, че ще наложи вето на договора. Ако той откаже да подпише договора, документът ще бъде върнат за второ гласуване, при което вече се изисква абсолютно мнозинство от 61 гласа. В този случай президентът е длъжен да го подпише.

Последна дума за договора ще имат гражданите на референдум, който ще бъде свикан през септември или октомври.

Според споразумението с Гърция до края на годината Македония трябва да приеме и поправки в конституцията. Гърция от своя страна трябва да ратифицира договора в парламента и се задължава да не пречи за членството на Македония в международни организации и институции, в които членува Гърция. Две от тях са НАТО и ЕС.