Френският самолетоносач "Шарл де Гол" и бойната му група ще отплават в близките дни от югоизточното френско пристанище Тулон към Източното Средиземноморие, а оттам към Индийския океан и Персийския залив, съобщи министерството на въоръжените сили, цитирано от Франс прес.

Тази бойна група два пъти ще участва в операцията "Шамал", която е част от международната операция срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщи говорителят на министерството Ерве Гранжан.

Разгръщането на бойната група, в която участват и 20 бойни самолети "Рафал", има също за цел да покаже привързаността на Франция към свободата на мореплаването и спазването на международното право, подчерта той.

Мисията идва в момент на напрежение между Франция и Турция, която през последните месеци умножава демонстрациите на сила в Източното Средиземноморие и е започнала проучвания за залежи на природен газ в гръцките териториални води, отбелязва агенцията.

Френският самолетоносач ще бъде придружен от две френски фрегати, снабдителен кораб и подводница, както и от три чуждестранни кораба: белгийска фрегата, гръцка фрегата и американски миноносец.

Екипажът от 1200 матроси на "Шарл де Гол" е бил ваксиниран срещу Covid-19, припомни министерството. Миналата година две трети от тях се бяха заразили на борда.