Журналистка се самозапали и изгоря жива пред сградата на Градското управление на МВР в руския град Нижни Новгород.

Ужасяващи кадри бяха разпространени в You Tube от изданието Baza, а малко по-късно пред ТАСС Алексей Пранишников, координатор на организацията "Правозащиты Открытки" заяви: "Славина сложи край на живота си пред сградата на градското управление на МВР в Нижни Новгород. Полицаите опитаха да ѝ помогнат, но не успяха да я спасят."

По думите на Пранишников, вчера в дома на журналистката е бил проведен обиск, като са били иззети лаптопът й и друга техника.

Малко преди това главната редакторка на изданието "Коза Пресс" Ирина Славина оставила предсмъртно послание в профила си във Фейсбук:

Самата Славина сподели пред радио "Ехото на Москва", че разследващите са търсели материали, свързани с организацията за подкрепа на гражданското общество "Отворена Русия", зад която стои Михаил Ходорковски.

"Взеха всичко, което намериха - флашки, лаптопа ми, лаптопа на дъщеря ми, компютъра, телефоните - моя и на съпруга ми, всички бележки, които си бях водила по време на пресконференции. Останах без възможност да работя", каза още Ирина Славина.

Снимка: Facebook

От полицията в Нижни Новгород потвърдиха, че жена се е самозапалила, но без да съобщават самоличността на загиналата. Руският следствен комитет съобщи, че започва предварително разследване след самоизгарянето на жена в Нижни Новгород, град с население от 1,3 милиона души, намиращ се на около 400 км източно от Москва. В изявлението на следствения комитет също не бе споменато името на Славина.

Членове на руската опозиция изтъкнаха, че Славина е била подложена на натиск от властите.

"През последните години представители на службите за сигурност я подложиха на безкрайни преследвания заради дейността й като опозиционер", написа в Инстаграм опозиционният политик Дмитрий Гудков.

"Какъв кошмар. Всички тези случаи, в които полицията се забавлява, тези шоуто с хора с маски - това не са игри. Правителството наистина прекършва хора психологически", написа в Туитър критикът на Кремъл Иля Яшин.