Белгия стана първата европейска държава с транссексуална жена на високопоставен държавен пост. Един от седемте вицепремиери в новия кабинет е Петра де Сутер (по рождение Пол де Сутер - бел.ред).

Де Сутер е бивш евродепутат от партията на Зелените, член на Съвета на Европа и депутат в белгийския парламент. По образование е лекар. През цялата си кариера се е борила за правата на жените и равенството на половете.

Снимка: БТА/АР

За нея казват, че не е избрана заради това, че е транссексуална, а защото е професионалист, който може да допринесе много с опита си.

57-годишната Петра де Сутер не зае челните страници на белгийската преса, с което Брюксел показа, че не споделя хомофобските настроения, обхванали други части на Европа.

Правителството на Белгия, което вчера положи клетва, бе съставено след преговори, завършили в края на септември и чието начало бе поставено след изборите през май миналата година. Кабинетът е съставен от коалиция от седем партии, без представителство на двете най-големи фламандски политически организации - умерените националисти от "Нов фламандски алианс" и крайнодесните "Фламандски интерес" (Вламс беланг).