Чуждестранни журналисти са на път, за да отразят разрушаването на севернокорейския полигон за ядрени изпитания - жест на добра воля от страна на Пхенян преди историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Северна Корея обяви миналия месец, че ще разруши полигона Пунгери, в североизточната част на страната. Това ще стане чрез взривяване на тунелите за достъп до обекта. Тази новина бе приветствана от Вашингтон и от Сеул.

В Пунгери бяха извършени всичките шест севернокорейски ядрени опита. Последният, най-мощният, бе извършен миналия септември и е бил изпитание на водородна бомба.

Очаква се ядреният полигон да бъде разрушен в интервала от днес до петък в зависимост от метеорологичните условия. Според анализатори церемонията по разрушаването на обекта ще бъде повод да се разбере повече за това какво мислят севернокорейските лидери за предстоящата среща на върха между Ким Чен-ун и Тръмп.

Миналата седмица Севера внезапно заплаши, че среща може и да няма и дори анулира предвидени разговори с Юга, обвинявайки Вашингтон, че иска да го притисне и да го принуди да се откаже едностранно от ядрения си арсенал. Вчера дори Тръмп спомена за възможност за отлагане на срещата.

"Възможно е да не стане за 12 юни", каза той в Овалния кабинет на Белия дом редом до южнокорейския президент Мун Дже-ин. "Ако срещата не се състои сега, то тя може да се проведе по-късно", допълни той, споменавайки "определени условия", без да навлиза в детайли.

Вашингтон иска пълна, проверяема и необратима денуклеаризация на Северна Корея, но Пхенян винаги е твърдял, че няма да се откаже от атомните оръжия, които разработи като "застраховка живот" срещу онова, което възприема като заплахи за инвазия от страна на САЩ, отбелязва Франс прес.

По повод разрушаването на полигона специалистите са разделени в мнението дали обектът ще стане действително неизползваем. Някой твърдят, че той може би вече е неизползваем, а други, че такъв обект може лесно да бъде задействан отново.

Събитието ще се отразява от репортери от Китай, Русия и САЩ, които потеглиха от Пекин с полет за Вонсан в Северна Корея. Те пристигнаха във Вонсан и сега предстои да пътуват с влак и автобус около 20 часа по източното крайбрежие до ядрения обект.

Журналистите потеглиха от Пекин с полет за Вонсан в Северна Корея

Снимка: БТА

Осем южнокорейски журналисти не тръгнаха с колегите си, тъй като първоначално не бяха получили разрешение от Пхенян. В крайна сметка Пхенян им издаде визи и те потеглиха със закъснение по същия маршрут както останалите чужди журналисти, допълва Асошиейтед прес.