Полицията на Словакия съобщи, че е освободила всичките седем италиански бизнесмени, които бяха посочени от убития разследващ журналист Ян Куциак в статия за връзки на мафията с корупция на високо ниво в страната, предаде АФП.

Това стана след изтичане на законовия срок от 48 часа за проверка на фактите, необходими за повдигане на обвинения. След арест за 48 часа задържаните бяха освободени, се посочва в съобщение на полицията.

Седемте мъже бяха задържани в четвъртък при акции в източния град Михаловице. Словашки медии съобщиха, че сред тях бил Антонио Вадала и негови роднини, за които Куциак твърди, че са свързани с калабрийската мафия Ндрангета и имат връзки в правителството на Словакия.

Прокурори в Италия предположиха, че Ндрангета може да стои зад убийството на Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова бяха открити мъртви в неделя с огнестрелни рани в дома на журналиста във Велка Мача, недалеч от Братислава.

Двойното убийство повдигна въпроси за свободата на медиите и корупцията в Словакия и предизвика протести в страната. Най-масовите бяха в петък вечерта с участието на десетки хиляди.

В столицата Братислава, където се събраха около 20 000 души, президентът Андрей Киска поиска от множеството да запази минута мълчание в памет на двамата.

Подобни демонстрации бяха организирани в още 25 града в Словакия, както и в чужбина, в градове като Лондон, Париж, Брюксел и Люксембург.

Протестиращите в Братислава носеха снимки на жертвите и плакати с надписи като: „Аз съм гневен“, „Мафия, махни се от страната ми“, „Атака срещу журналисти = атака срещу всички нас“.