Украинските власти подозират в "държавна измяна" журналист и ръководен кадър от руската обществена информационна агенция РИА Новости-Украйна. Той е задържан сутринта в Киев, съобщават службите за сигурност и прокуратурата на Украйна.

Журналистът Кирило Вишински е обвинен в "държавна измяна", заяви пред медиите представител на украинската прокуратура, цитиран от АФП, на съвместна пресконференция със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която е претърсила днес офис на агенцията в Киев.

Вишински рискува до 15 години затвор. Той е работил за украински медии, преди да стане преди няколко години кореспондент на руската обществена телевизия "Россия", а после да премине към РИА Новости.

Този 51-годишен украинец също така е получил през 2015 г. руски паспорт, според указ на президента Владимир Путин, публикуван на сайта на Кремъл.

СБУ го обвинява в извършването на "подривни дейности" по искане на Москва и по-конкретно, че се е опитвал "да оправдае анексирането на Крим" от Русия през 2014 г., и да "подкрепя" проруските сепаратисти в Източна Украйна, по думите на заместник-директора на службата Виктор Кононенко.

Украинските служби за сигурност претърсиха днес офиса на две руски обществени медии - телевизия Ар Ти и информационна агенция РИА Новости, предизвиквайки гнева на Кремъл, който обеща да вземе "реципрочни мерки".