Видеокоординаторът на Франс прес за Украйна Арман Солден загина при ракетен обстрел в района на източния украински град Часов Яр, съобщиха журналисти от Франс прес, станали очевидци на инцидента, цитирани от БТА.

Атаката е извършена днес към 16:30 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич) в покрайнините на града, който се намира близо до Бахмут - епицентърът на боевете в Източна Украйна през последните няколко месеца.

Екипът на Франс прес попаднал под обстрел с ракети "Град", докато бил заедно с група украински войници. 32-годишният Арман Солден загинал в резултат на падане на ракета близо до мястото, където се бил скрил. Останалите от екипа са невредими.

"Цялата агенция е съкрушена от загубата на Арман. Неговата смърт е ужасно напомняне за опасностите, пред които са изправени журналистите при ежедневното отразяване на конфликта в Украйна", заяви генералният директор на Франс прес Фабрис Фрис. 

Солден е френски гражданин, роден в Сараево. Започва да работи за Франс прес като стажант в кореспондентското бюро в Рим, а впоследствие е нает в Лондон.

Той бе част от екипа на Франс прес, изпратен в Украйна след руската инвазия на 24 февруари 2023 г. и който пристигна на украинска територия буквално на следващия ден.

От септември Солден живееше в Украйна, където ръководеше работата на екипа, отразяващ конфликта и редовно пътуваше до фронтовите линии в Източна и Южна Украйна.