Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че страните членки на блока трябва да разширят значително капацитета си за възпиране и отбрана, тъй като Европа невинаги ще може да разчита на САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ръководителят на европейската дипломация каза, че Европейският съюз десетилетия наред е имал щастието сигурността му да бъде защитена от предоставяния от САЩ "чадър".

"Е, американският чадър може и да не е отворен винаги", заяви Борел в кулоарите на започналата днес в германския град Мюнхен международна конференция по сигурността.

Върховният представител отбеляза още, че ЕС "ще трябва да бъде по-самостоятелен" в това отношение, отколкото е бил досега. Той не каза дали смята, че Европа трябва да възприеме нова система за ядрено възпиране.

Европа беше шокирана от думите на бившия американски президент Доналд Тръмп, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите в САЩ през ноември. На предизборен митинг в Конуей, Южна Каролина, на 10 февруари Тръмп припомни как навремето е казал на президент на страна от НАТО, че ако не изразходва допълнителни средства за отбрана, той не само не би защитил въпросната страна, а дори "би насърчил Русия да направи каквото си поиска", отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че по време на президентския си мандат Тръмп беше скептично настроен към НАТО. През 2017 г. той нарече организацията "старомодна", като често изтъкваше, че САЩ плащат несправедливо голям дял от разходите на алианса.

Много европейски правителства заявиха способност да увеличат военните си разходи в отговор на войната на Русия в Украйна и на фона на съмненията относно американската ангажираност със сигурността на Европа в рамките на НАТО (след изказването на Тръмп).

И като се има предвид, че много държави членки са подложени на натиск относно бюджетните разходи, които могат да си позволят да направят, лидери като естонската министър-председателка Кая Калас, президентът на Франция Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел популяризираха идеята за подпомагане на увеличаването на разходите в отбраната чрез специален пакет от общи облигации на ЕС, коментира Ройтерс.

Емитиране на общи дългови облигации на Европейския съюз може да подпомогне финансирането на по-високи разходи за отбраната на страните членки на блока, подкрепи идеята и министър-председателят на Белгия Александер де Кро.

Миналия месец еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон представи идеята да се създаде Европейски фонд за отбрана със 100 милиарда евро, макар и да посочи, че това трябва да бъде прието от новата Европейска комисия, която ще започне работа в края на годината.

В сряда НАТО обяви, че очаква разходите за отбрана на европейските страни членки на алианса да нараснат с 33 милиарда долара тази година до общата стойност от 380 милиарда долара. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тази година в алианса се очаква 18 от 31 държави членки да постигнат целта за военни разходи от 2 на сто от техния брутен вътрешен продукт.