Бившият шеф на автомобилния съюз "Рено-Нисан-Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон, който избяга от правосъдието в Япония, и съпругата му ще участват в документален филм и мини сериал за живота му. Това съобщиха продуцентите Алеф уан (Alef One) от Франция и Ем Би Си (MBC) от Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

Гон бе арестуван в Япония през ноември 2018 година по обвинения за финансови злоупотреби, сред които, че е използвал средства на компанията за джетове, яхти и за стартъпа на сина му, както и за злoyпoтpeбa c дoвepиe. 130 дни той бе под арест, преди да наруши освобождаването си под гаранция от 14 млн. долара и тайно да се измъкне от страна в края на миналата година.

66-годишният бизнесмен за първи път се появи пред обществеността през януари в Ливан. Той твърди, че е жертва на сговор срещу него, организиран от "Нисан" и японски представители.

Двете продукции ще проследят колоритната история на Гон - от статута му на един от най-влиятелните босове в автомобилния сектор до най-издирвания от японското правосъдие беглец, след като той се укри в Ливан, където живее и сега, казват продуцентите, цитирани от БТА.

Снимането на документалния филм е започнало миналия месец в Бейрут и ще продължи до края на годината във Франция, Япония и САЩ,, като ще включва интервюта с двойката Гон и други ключови фигури.

Карол и Карлос Гон

Снимка: БТА

Режисьор е британецът Ник Грийн, сред чийто документални произведения е и "Опасна династия - домът Асад".

Мини сериалът пък се състои от шест едночасови епизода и ще се базира на сценарий, изготвен под ръководството на Марк Гофман, който стои зад хита "Западното крило", а също така е изпълнителен продуцент на сериала на Нетфликс (Netflix) "Академия "Чадър"".

Сериалът за Гон ще бъде заснет през 2021 година под режисурата на Шарлот Брандстрьом.