Популярността на авокадото се разрасна експлозивно, а търсенето скочи до небето. В Република Южна Африка (РЮА), която е сред водещите световни износители на авокадо, престъпни банди също се заинтересуваха от доходоносния бизнес и ограбват реколтата на цели ферми, информира ДПА.

Много стопанства наемат екипи охранители, някои дори се въоръжават.

Търговията с авокадо е толкова доходоносна, че плодовете станаха известни като "зеленото злато".

Най-големият страх на Зандер Ернст е, че ситуацията ще ескалира и в ожесточената битка за плодовете ще загинат хора.

С навити ръкави, фермерът си проправя път през привидно безкрайните редове от дървета, отрупани с едри, зрели авокадота.

"Алесбесте", семейната ферма на Ернст, е сред най-големите плантации за авокадо в РЮА. Гледката е идилична. Ако не обръщате внимание на еднометровите електрически огради и бодливата тел, обкръжаващи полята. Нощем наоколо патрулират частни охранители, които трябва да попречат на бандите да откраднат скъпоценните плодове.

Вече се сформират структури, подобни на картели, разказва Ернст.

Ако фермерите сами не се защитят, бандите ще задигнат цялата реколта само за една нощ, допълва той.

РЮА е сред водещите 10 износители на авокадо в света.

Само за 2021 г. страната очаква да изнесе 66 000 тона, посочва Дерек Донкин, ръководител на Асоциацията на фермерите от субтропика в РЮА. Той не може да направи оценка на загубите на бранша, дължащи се на кражби тази година, и само отбелязва, че те са големи.

Опитът на Ернст показва, че през последните три години бандите са станали по-организирани.

Само преди няколко месеца 10 хектара авокадови дървета в съседната ферма са били обрани, което се равнява на продукция от около 150 тона, според изчисленията на фермера. Един килограм авокадо в Европа се продава за 8 до 12 евро.

Крадците обикновено пристигат в ранната утрин, копаят тунели под електрическите огради или прекосяват реките, граничещи с плантациите. Късат плодовете и ги прибират в чували, предварително скрити наоколо в операция, планирана с военна точност. Друг член на бандата взема чувалите и ги отнася до някой път наблизо, откъдето трети ги товари и ги откарва надалеч.

За разлика от кражбите на ядки макадамия, например, "авокадо бандите" все още не са открили възможностите, предлагани от износа на крадени стоки. Вместо това членовете им нареждат плодовете в кашоните и мрежите, използвани обикновено в сектора. След това плодовете се оказват в супермаркети или на улични будки.

За да намали загубите, мениджърът на "Алесбесте" Патрик Кяшуане бди денонощно. Когато посреднощ дойде обаждане от охранителния екип за движение из плантацията, той скача и бърза по неравните пътища. Понякога налита на един-двама бандити. Това е трудно, защото те са бързи и добри в криенето сред авокадовите дървета, разказва той. Веднъж успял да хване двама и да ги заведе в полицейското управление. През последвалата седмица ходил до полицията четири пъти, за да пита кога те ще бъдат изправени пред съда. Всеки път обаче бил отпращан. Най-накрая един полицай му казал, че мъжете са били освободени, след като платили глоба. Кяшуане вини корупцията и всичко, което може да направи, е да защитава фермата според силите си. "Алесбесте" сега харчи до 100 000 евро годишно за охрана на реколтата от авокадо.

През последните месеци обаче положението е станало още по-трудно и някои плантатори са били принудени да въоръжат охранителите си и да инвестират в кучета следотърсачи. Персоналът в "Алесбесте" все ще не е въоръжен.

"Страхувам се, че нещата ще ескалират, ако бандите също дойдат въоръжени. Няма да защитавам реколтата си с оръжие", категоричен е Ернст. Той не иска хора да умират за едно авокадо.